Ciasto Kostka kawosza

  • wyświetlono: 8103 |
  • dodany do książki kucharskiej: 32 |
  • polecenia: 1

Kawa jest w każdym elemencie tego ciasta. Miękkie i wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem kawy, delikatna pianka kawowa i polewa z dodatkiem kawy. Dzięki temu ciasto ma bardzo intensywny smak kawy, ale jednocześnie jest lekkie. Polecam wszystkim smakoszom kawusi :)

Mniam1

Składniki

CIASTO CZEKOLADOWE:

2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
200 g jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mocnego naparu z kawy parzonej

PIANKA KAWOWA:

2 szklanki śmietanki kremówki 30%
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
1 szklanka mocnego naparu z kawy parzonej
1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
2 łyżki kopiaste żelatyny
1/4 szklanki wody

POLEWA:

1/4 szklanki cukru
1/3 szklanki kakao
1 szklanka mleka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Kostka kawosza

  • image-0xcn8nm1. Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao i spulchniaczami. Wymieszać. Jajka rozmącić trzepaczką z jogurtem, olejem i cukrem, jedynie do momentu połączenia się składników. Wlać do mąki i wymieszać. W trakcie mieszania wlać przestudzoną kawę, ale może być jeszcze ciepła. Kiedy wszystkie składniki się połączą wlać do formy (36 x 22), wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40 min, do suchego patyczka. Ciasto po wystudzeniu przekroić na dwa blaty, ścinając jednocześnie wyrośniętą "górkę".
  • image-04396t52. Pianka kawowa. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 min, żeby napęczniała. Kawę rozpuszczalną wsypać do gorącego naparu z kawy parzonej i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać i odstawić do wystudzenia, uważając aby całkiem nie zastygło.
  • image-0ehwyko3. Mleko skondensowane rozmieszać i połączyć z przestudzoną kawą. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić w misie miksera i porcjami wmieszać w krem kawowy. Pierwszy blat ciasta umieścić w formie, w której się piekł i wyłożyć gęsty krem. Wyrównać i przykryć drugim ciastem czekoladowym. Odstawić do całkowitego stężenia.
  • 4. Polewa. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje. Do garnuszka wsypać kakao, kawę i cukier. Wymieszać, zalać mlekiem i postawić na małym ogniu. Roztrzepać trzepaczką i doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści. Polewę wystudzić i gęstą polać po wierzchu ciasta. Na zastygniętej polewie można położyć dekoracje cukiernicze. Ciasto pociąć na kostki. Smacznego :)
PPWS_12-2016

Porady

Napar z kawy musi być gorący, żeby żelatyna się rozpuściła. Można też żelatynę rozpuścić samą i wlać do kawy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciekremówkamleko skondensowanemasa kawowaczekoladowe ciastoprzekładane ciastolekki kremkawa w ciastach

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Grejpfrutowa Kostka

Dodane przez: gotowanietoproste

Ciasto Grejpfrutowa Kostka

Pyszne orzeźwiające ciasto z grejpfrutem,...

Ciasto orzechowa kostka

Dodane przez: joanna30

Ciasto orzechowa kostka

Ciasto jest bardzo eleganckie i...

Kostka

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto Kostka Królowej

Rewelacyjne ciasto, które nie wymaga...

Gruszkowa kostka serowa

Dodane przez: EllenG

Ciasto gruszkowa kostka serowa

Oto efekt mojej wielkiej zachcianki...

Kostka straciatella

Dodane przez: dorota w

Ciasto Kostka straciatella

Delikatna, biszkoptowa kostka z...

kostka budyniowa

Dodane przez: tatalia

Ciasto kostka budyniowa

doskonałe ciasto na urodziny albo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE