Ciasto Balladyna - z malinami i masą kajmakową, po prostu boskie

3.64 (754 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wybitne ciasto o nazwie Balladyna. Jest ono niesamowicie pyszne, eleganckie. Pięknie wygląda, jest wysokie i pięknie się kroi. Ciasto znajduje się na liście moich TOP ciast. Składa się z kakaowego biszkoptu, przełożonego masą z serkiem homogenizowanym, herbatników, masy kajmakowej i galaretki z malinami. Może wygląda na czasochłonne, ale takie nie jest. Jest bardzo łatwe i naprawdę wspaniałe. To ciasto po prostu musicie zrobić.

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm

    ***szklanka u mnie to zawsze 250ml***



    BISZKOPT KAKAOWY

    -5 jajek

    -0,5 szkl cukru

    -szklanka mąki pszennej tortowej

    -2 płaskie łyżki kakao

    -płaska łyżeczka proszku do pieczenia



    MASA SEROWA

    -500ml śmietanki 36%

    -500g serka naturalnego homogenizowanego

    -3/4 szkl cukru pudru

    -150ml wrzątku

    -2 łyżki żelatyny



    DODATKOWO

    -ok 50szt herbatników kakaowych

    -puszka masy kajmakowej ok 500g

    -2 galaretki malinowe

    -750ml wrzątku

    -ok 400g malin (mogą być mrożone)
Wystaw ocenę:

3.64 (754 ocen)

Ciasto balladyna - z malinami i masą kajmakową, po prostu boskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT

    Żółtka oddzielamy o białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy chwilę, do uzyskania gęstej, błyszczącej bezy. Dodajemy żółtka-miksujemy do połączenia na niższych obrotach.

    Następnie przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao-wszystko dokładnie i powoli mieszamy łyżką do połączenia. Ciasto dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy ok 20 minut. Biszkopt wyciągamy z formy, studzimy i kroimy na dwa spody.

    Pierwszy dajemy do blaszki, możemy lekko nasączyć go kawą.


    MASA SERKOWA

    Na początek do miseczki dajemy żelatynę, zalewamy ją gorącą wodą, dokładnie mieszamy i odkładamy do przestudzenia.

    Do miski dajemy schłodzoną śmietankę 36%-ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder-miksujemy. Dodajemy serek homogenizowany -miksujemy. Na koniec dodajemy żelatynę wszystko energicznie miksujemy na najwyższych obrotach do połączenia.
    Połowę masy wykładamy na biszkopt, przykrywamy herbatnikami, na herbatniki wykładamy masę kajmakową,

    na nią dajemy warstwę herbatników. Na herbatniki dajemy drugą część masy serkowej, wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem biszkoptowym.

    Również możemy go lekko nasączyć kawą.

    Do miski dajemy wrzątek, dodajemy 2 galaretki malinowe dokładnie mieszamy i studzimy. Do ostudzonej galaretki dodajemy maliny (ja użyłam mrożonych, więc galaretka szybko zaczęła mi tężeć)

    Wsadzamy do lodówki, i tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto.

    Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc by herbatniki namiękły.
    I gotowe. Ciasto jak już wspominałam jest rewelacyjne, nie za słodkie, kwaskowość malin idealnie współgra ze słodkością masy kajmakowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować