Ciasto Kostka limonkowa

4.5 (199 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min

Proste i szybkie do przygotowania ciasto, mój ulubiony przepis gdy mam upiec coś na spotkanie przy kawie-puszysty biszkopt nasączony limonkowym ponczem, smaczny orzeźwiający krem i agrestowa galaretka która dopełnia całość. Rozpływa się w ustach!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jaj
    13 dag mąki tortowej
    2 łyżki budyniu śmietankowego
    szczypta soli
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki soku z cytryny
    10 dag cukru

    Krem limonkowy
    1/2 litra śmietany kremówki
    2 limonki
    25 dag sera mascarpone
    3 łyżki cukru pudru

    Poncz:
    3/4 szklanki przegotowanej wody
    1 łyżka cukru pudru
    1/2 limonki

    Dodatkowo:
    2 galaretki agrestowe lub kiwi
    1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
    50 g wiórek kokosowych białych
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Ciasto kostka limonkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodając pod koniec ubijania cukier puder i sok z cytryny. Dodać żółtka delikatnie zmiksować, mąkę tortową wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia, zwalniając obroty miksera do minimum dodawać po łyżce mąki. Tak przygotowane ciasto wylać do blaszki wyłożonej pergaminem o wym 26/39 cm i piec 30 minut w temp 160*c.
  • 2. KREM:
    Wszystkie składniki masy muszą być dobrze schłodzone-najlepiej aby 12 godzin przed przygotowaniem kremu były umieszczone w lodówce- Limonki myjemy szczoteczką pod bieżącą ciepłą wodą, osuszamy ścieramy na drobnej tarce skórkę, z jednej wyciskamy sok,wszystkie składniki umieszczamy je w jednej misie, miksujemy mikserem aż krem będzie gęsty .
  • 3. PONCZ:Składniki ponczu mieszamy z wyciśniętą limonką.

    Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody , zostawiamy do lekkiego stężenia.
  • 4. PRZEŁOŻENIE:
    Upieczony wystudzony biszkopt nasączamy ponczem i smarujemy warstwą dżemu porzeczkowego, wykładamy krem limonkowy, zalewamy tężejącą galaretką wstawimy do lodówki do całkowitego stężenia.Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Limonka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chrzciny Komunia Impreza Wesele

Podobne przepisy

To może cię zainteresować