Truskawkowa pianka z mleka skondensowanego i galaretką

4.5 (165 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiamy ten rodzaj ciast, za prostotę w przygotowaniu i lekkość na podniebieniu. Połączenie biszkoptów, delikatnej truskawkowej pianki i owoców zalanych galaretką przypadnie do gustu nie jednemu maluchowi. W sezonie możemy modyfikować przepis poprzez dodawanie ulubionych owoców lub po prostu bawić się kolorami galaretek.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na tortownicę 26-28 cm

    biszkopty około 100 g
    mleko skondensowane 500 g
    galaretka truskawkowa x 2
    wrząca woda 400-450 ml
    owoce
    galaretka rozpuszczona w szklance gorącej wody ( na wierzch )
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pianka Ciasto

Truskawkowa pianka z mleka skondensowanego i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Owoce myjemy, osuszamy. Tortownicę wykładamy biszkoptami.
    Mocno schłodzone mleczko ubijamy na najwyższych obrotach miksera, aż zgęstnieje i podwoi swoją objętość. Następnie dodajemy wystudzoną, ale jeszcze płynną galaretkę, mieszamy do połączenia składników. Truskawkową piankę przelewamy na biszkopty, chłodzimy w lodówce przez godzinę. Owoce układamy na wierzchu. Galaretkę na wierzch również rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia, a następnie ostrożnie zalewamy owoce. Ciasto chłodzimy w lodówce parę godzin, galaretka porządnie stężeje. Natomiast najlepsze do krojenia jest następnego dnia, kiedy biszkopty nieco zmiękną.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować