Golonka w kapuście z garnka rzymskiego

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Golonka w kapuście z garnka rzymskiego

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 duża golonka lub dwie mniejsze
    1 kg kapusty kiszonej
    2 marchewki
    2 cebule
    1 pietruszka
    listek laurowy x2
    ziele angielskie
    pół łyżeczki kminku
    kilka suszonych grzybków
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Golonka w kapuście z garnka rzymskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonkę myjemy wkładamy do garnka, dodajemy marchewkę, pietruszkę i przypieczoną na ogniu cebulę. ziele angielskie i listek laurowy. Zalewamy wodą i gotujemy go miękkości ok 2 godziny.
    Grzybki należy wcześniej namoczyć i ugotować pozostawiając również wywar.
    Kapustę odciskamy, można nawet przepłukać zimną wodą. Do garnka kroimy cebulę, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy kapustę i zielę angielskiem grzybki i przyprawy do smaku. Podlewamy wywarem z grzybków i ok 1 szkl wody. Dusimy pod przykryciem ok 45 min. Kiedy płyn odparuje, przekładamy kapustę do garnka rzymskiego ewentualnie gęsiarki lub naczynia żaroodpornego.
    Układamy golonkę. Można wkroić marchewki które gotowały się z golonką. Podlewamy wszystko wywarem z golonki i zapiekamy pod przykryciem ok półtorej godziny w temp 200 st. na ostatnie 20 min pieczenia zdejmujemy pokrywę by golonka się przyrumieniła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować