Chleb Drożdżowy Z Garnka Rzymskiego

  • wyświetlono: 7531 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Chleb pieczony w takim garnku wychodzi puszysty i chrupiący, a kromka z takiego chleba jest naprawdę sporej wielkości ;)

gotowanietoproste
  • 20 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Składniki na jeden chlebek



Zaczyn:



30-35 g świeżych drożdży
1/3 szkl wody
1 łyżeczka cukru


Ciasto:



650 g mąki pszennej typ 650
3 łyżki oliwy
około 1 szkl letniej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki lnu
do obsypania garnka garść płatków owsianych lub otrębów
olej/oliwa do wysmarowania garnka

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb Drożdżowy Z Garnka Rzymskiego

  • 1. 1. Z letniej wody, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
    2. W misce mieszamy mąkę z solą oraz lnem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn wraz z 3/4 szkl letniej wody (1/4 zostawiamy do dolewania) i zaczynamy wyrabiać, podczas początkowego wyrabiania dodajemy olej/oliwę. Wyrabiamy z około 5-10 min. Jeśli konsystencja jest zbyt tępa dodajemy jeszcze pozostałe 1/4 szkl wody.
    Gotowe wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 40-50 min do podwojenia objętości.
  • Chleb Drożdżowy Z Garnka Rzymskiego2. W czasie gdy chleb rośnie, namaczamy garnek rzymski.
    Nalewamy po 1/3 szkl wody do obydwóch części garnka i odstawiamy na 15-20 min.
  • Chleb Drożdżowy Z Garnka Rzymskiego3. 3. Po tym czasie krótko odgazowujemy chleb (zagniatamy), formujemy kulę lub bochenek. Z garnka rzymskiego, wylewamy pozostałą wodę, smarujemy go oliwa i obsypujemy płatkami lub otrębami pszennymi, następnie wkładamy nasz chleb.
  • 4. Przykrywamy i wsadzamy do zimnego piekarnika na 15 min.

    4. Następnie włączamy piekarnik na 200 stop i od momentu osiągnięcia przez piekarnik tej temperatury pieczemy przez około 1 h.

    15 min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę garnka aby uzyskać chrupiącą rumianą skórkę i dopiekamy do końca

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chleb drożdżowyna drożdżachdrożdżowyz otrębamigarnek rzymskiz płatkami owsianymiz chrupiącą skórkąz lnemz garnka rzymskiegopieczony w garnku rzymskimokrągły garnek rzymski

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb pszenny bez wyrabiania (z garnka)

Dodane przez: akrobatka22

Chleb pszenny bez wyrabiania (z garnka)

Chleb, który nie wymaga miksera...

Chleb pszenny z garnka żeliwnego

Dodane przez: anemon

Chleb pszenny z garnka żeliwnego

Chleb pieczony w garnku żeliwnym...

Chleb z garnka z owsianymi otrębami

Dodane przez: joanna30

Chleb z garnka z owsianymi otrębami

Przepyszny i chrupiący chleb z...

Chleb pszenny na drożdżach (z garnka)

Dodane przez: AnetaJ

Chleb pszenny na drożdżach (z garnka)

Bardzo łatwy i szybki chleb na...

Chleb z garnka

Dodane przez: Annie_Ka

Chleb z garnka - przepis krok po kroku

Chlebek bardzo łatwy w przygotowaniu.

chleb

Dodane przez: katrinaM24

chleb pszenno-razowy z garnka bez wyrabiania

Po prostu najlepszy chlebuś :-)

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE