Chleb pieczony w takim garnku wychodzi puszysty i chrupiący, a kromka z takiego chleba jest naprawdę sporej wielkości ;)
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na jeden chlebek
Zaczyn:
30-35 g świeżych drożdży
1/3 szkl wody
1 łyżeczka cukru
Ciasto:
650 g mąki pszennej typ 650
3 łyżki oliwy
około 1 szkl letniej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki lnu
do obsypania garnka garść płatków owsianych lub otrębów
olej/oliwa do wysmarowania garnka
Chleb drożdżowy z garnka rzymskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z letniej wody, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W misce mieszamy mąkę z solą oraz lnem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn wraz z 3/4 szkl letniej wody (1/4 zostawiamy do dolewania) i zaczynamy wyrabiać, podczas początkowego wyrabiania dodajemy olej/oliwę. Wyrabiamy z około 5-10 min. Jeśli konsystencja jest zbyt tępa dodajemy jeszcze pozostałe 1/4 szkl wody.
Gotowe wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 40-50 min do podwojenia objętości.
2.W czasie gdy chleb rośnie, namaczamy garnek rzymski.
Nalewamy po 1/3 szkl wody do obydwóch części garnka i odstawiamy na 15-20 min.
3.3. Po tym czasie krótko odgazowujemy chleb (zagniatamy), formujemy kulę lub bochenek. Z garnka rzymskiego, wylewamy pozostałą wodę, smarujemy go oliwa i obsypujemy płatkami lub otrębami pszennymi, następnie wkładamy nasz chleb.
4.Przykrywamy i wsadzamy do zimnego piekarnika na 15 min.
4. Następnie włączamy piekarnik na 200 stop i od momentu osiągnięcia przez piekarnik tej temperatury pieczemy przez około 1 h.
15 min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę garnka aby uzyskać chrupiącą rumianą skórkę i dopiekamy do końca
Komentarze