Chrupkie, smakowite i nawet niezbyt tłuste faworki mi wyszły z tego cydru ;)
60 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
Składniki na 2 nieczubate talerze faworków:
200 g mąki pszennej + 20 g do podsypywania
3 żółtka
100 ml cydru
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki spirytusu/wódki
olej do smażenia około 3/4 litra
Faworki na cydrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z podanych składników wyrabiamy elastyczne ciasto które nie lepi się do rąk ani stolnicy.
2. Następnie intensywnie obkładamy ciasto wałkiem ;) uderzamy wałkiem i co jakiś czas składamy je na pół. Całość bicia ciasta trochę trwa ale im więcej je napowietrzymy tym kruchsze będą faworki.
2.3. Następnie takie napowietrzone ciasto chowamy do lodówki na około 1 h.
4. Po tym czasie dzielimy sobie je na trzy części i wałkujemy na bardzo cienki placek, następnie wykrawamy radełkiem pasy, a z pasów wydzielamy prostokąty. Każdy prostokącik nacinamy na środku i przekładamy jeden jego bok przez środek faworka, lekko pociągając go aby uformował się ładny kształt.
3.Faworki wrzucamy partiami na rozgrzany tłuszcz (tłuszcz jest wtedy gotowy kiedy wrzucimy mały kawałek ciasta, a on natychmiast odbije od dna i wypływa na wierzch smażąc się) smażymy krótko na złoty kolor z każdej strony. Podajemy posypane obficie cukrem pudrem :)
Komentarze