Faworki Na Cydrze

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Chrupkie, smakowite i nawet niezbyt tłuste faworki mi wyszły z tego cydru ;)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 2 nieczubate talerze faworków:
    200 g mąki pszennej + 20 g do podsypywania
    3 żółtka
    100 ml cydru
    1 łyżka cukru waniliowego
    3 łyżki spirytusu/wódki
    olej do smażenia około 3/4 litra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Faworki

Faworki na cydrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faworki Na Cydrze 1. 1. Z podanych składników wyrabiamy elastyczne ciasto które nie lepi się do rąk ani stolnicy.
    2. Następnie intensywnie obkładamy ciasto wałkiem ;) uderzamy wałkiem i co jakiś czas składamy je na pół. Całość bicia ciasta trochę trwa ale im więcej je napowietrzymy tym kruchsze będą faworki.
  • Faworki Na Cydrze 2. 3. Następnie takie napowietrzone ciasto chowamy do lodówki na około 1 h.
    4. Po tym czasie dzielimy sobie je na trzy części i wałkujemy na bardzo cienki placek, następnie wykrawamy radełkiem pasy, a z pasów wydzielamy prostokąty. Każdy prostokącik nacinamy na środku i przekładamy jeden jego bok przez środek faworka, lekko pociągając go aby uformował się ładny kształt.
  • 3. Faworki wrzucamy partiami na rozgrzany tłuszcz (tłuszcz jest wtedy gotowy kiedy wrzucimy mały kawałek ciasta, a on natychmiast odbije od dna i wypływa na wierzch smażąc się) smażymy krótko na złoty kolor z każdej strony. Podajemy posypane obficie cukrem pudrem :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cydr Alkohol

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować