Faworki na winie

4.21 (19 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo kruche faworki bez śmietany za to z dużym dodatkiem białego półsłodkiego wina. Faworki bez "ubijania" wałkiem a i tak pełne pęcherzyków. Warunkiem kruchości jest bardzo cienkie rozwałkowanie ciasta :) Dla mnie odkrycie roku! Bardzo polecam!

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej

    3 żółtka

    100 ml białego półsłodkiego wina
Wystaw ocenę:

4.21 (19 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki Wina

Faworki na winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać żółtka, mieszając nożem powoli wlać wino. Wyrobić jednolite ciasto.
  • 2. Podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na bardzo cienkie koło o średnicy co najmniej 42 cm.
  • 3. Radełkiem kroić na cienie i długie paski (ok. 3 x 10 cm), pośrodku każdego z nich zrobić kilkucentymetrowe nacięcie, przeplatać przez otwór.
  • 4. Na patelni rozgrzać olej, smażyć na rumiano z obu stron. Wyłożyć na ręcznik papierowy. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe wino Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować