Faworki na winie

  • wyświetlono: 129 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Bardzo kruche faworki bez śmietany za to z dużym dodatkiem białego półsłodkiego wina. Faworki bez "ubijania" wałkiem a i tak pełne pęcherzyków. Warunkiem kruchości jest bardzo cienkie rozwałkowanie ciasta :) Dla mnie odkrycie roku! Bardzo polecam!

ja 1
  • 80 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

300 g mąki pszennej

3 żółtka

100 ml białego półsłodkiego wina

Sposób przygotowania przepisu:

Faworki na winie

  • 1. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać żółtka, mieszając nożem powoli wlać wino. Wyrobić jednolite ciasto.
  • 2. Podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na bardzo cienkie koło o średnicy co najmniej 42 cm.
  • 3. Radełkiem kroić na cienie i długie paski (ok. 3 x 10 cm), pośrodku każdego z nich zrobić kilkucentymetrowe nacięcie, przeplatać przez otwór.
  • 4. Na patelni rozgrzać olej, smażyć na rumiano z obu stron. Wyłożyć na ręcznik papierowy. Posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Tłusty CzwartekFaworkiwinobiałe winokruche faworkifaworki na winiefaworki bez nabiału

Komentarze

Podobne przepisy

Faworki

Dodane przez: Megg

Faworki

Uwielbiam faworki, więc w tłusty...

Faworki na piwie

Dodane przez: dragonik7

Faworki na piwie

Kruche i delikatne. Idealne na...

faworki

Dodane przez: zabakaska

faworki

faworki doskonałe na karnawał

image-0n6sep9

Dodane przez: KuchniaPoli

Faworki na krupczatce kruche i delikatne

Faworki czyli chrusty, chruściki...

piernik na winie

Dodane przez: klementynka

piernik na winie

inny niż tradycyjne, ale wspaniały...

Faworki

Dodane przez: aga3103

Faworki

To przepis, z którego korzystam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE