Faworki

4.95 (207 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to mój sprawdzony przepis na pyszne i kruche faworki. Smażone na oleju są mocno kaloryczne, ale raz do roku można sobie pozwolić na to, żeby zjeść kilka sztuk. Polecam :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    półtorej szklanki mąki tortowej
    4 żółtka
    1 łyżka octu lub spirytusu
    3-4 łyżki gęstej śmietany 12 %

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania
    olej do smażenia
    mąka pszenna do podsypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4.95 (207 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Faworki

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Następnie kilkakrotnie składamy i ubijamy je tłuczkiem, aż na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na godzinę.
  • Gotowe. 2. Podanie: Gotowe faworki podajemy. Smacznego życzę.
  • Wykrawanie. 3. Wykrawanie: Po tym czasie ciasto wałkujemy bardzo cienko na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, kroimy w prostokąty, na środku każdego zrobimy nacięcie i przeciągamy przez nie jeden koniec ciasta.
  • Wykrojone. 4. Już wykrojone: Tak postępujemy do wykończenia całego ciasta.
  • Smażenie. 5. Smażenie: Na rozgrzanym oleju smażymy faworki z obu stron na złoty kolor przez kilka minut.
  • Odsączanie. 6. Odsączanie: Usmażone faworki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Oprószanie. 7. Oprószanie: Faworki oprószamy obficie cukrem pudrem.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyjdzie nam około 32 sztuki w zależności jak duże zrobimy. Ocet nie jest w faworkach wyczuwalny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować