Tradycyjne Faworki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tym razem przepis na zwykłe faworki które wszyscy znamy bez żadnych udziwnień.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
    4 żółtka
    2 łyżki cukru waniliowego
    1 łyżeczka masła
    1/2 kieliszka spirytusu/wódki
    2-3 łyżki śmietany 18 %
    szczypta proszku do pieczenia ( niekonieczny )
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Ciastka Faworki

Tradycyjne faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na 10-15 minut.

    Po tym czasie uderzamy z każdej strony w ciasto wałkiem przez około 5 minut aby je napowietrzyć.

    2. Następnie wałkujemy na cieniutki placek i wykrawamy faworki.

    Smażymy na rozgrzanym oleju.

    Po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik i obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować