Faworki na piwie

4.5 (201 ocen)

Przepis na te faworki dostałam od właściciela mieszkania, które wynajmuję. Szybko się je robi, są mięciutkie i chrupiące. Nie trzeba pamiętać ilości składników, bo proporcje są dość proste do zapamiętania. Na pewno sprawdzą się w karnawale, polecam

Składniki:

  • 4 żółtka,
    piwo (tyle samo co żółtek),
    mąka (tyle ile zabierze ciasto),
    cukier puder do oprószenia,
    olej do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki Piwa

Faworki na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do szklanki włóż żółtka. Przełóż je do miski. Następnie wlej tyle piwa, ile zajmowały objętości żółtka w szklance. Na stolnicę wsyp mąkę, dodaj żółtka i piwo i zagniataj ciasto, stopniowo dodając mąkę. Nie należy dodać za dużo mąki, bo faworki wyjdą twarde. Jeśli dodasz za dużo mąki, to dolej piwa. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, nie kleić się do rąk. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy paski, nacinamy je w środku, przekładamy jeden lub dwa rogi przez środek formując faworka. Faworki smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączyć je na papierowych ręcznikach i oprószyć cukrem pudrem.
    Smacznego :)

Porady

Najlepiej smażyć je w dwie osoby, bo faworki szybko robią się złote.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować