Drożdżowe faworki

  • wyświetlono: 8204 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Faworki drożdżowe z mocnym cytrusowym aromatem i z lukrem. Ciasto niesamowicie lekkie i delikatne, a do tego ekstremalnie puszyste. Wspaniale pachnące pomarańczą i przepyszne. Zapraszam!

20180817_194046~2
  • 24 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

500 g mąki
250 ml mleka (1 szklanka), delikatnie ciepłego
20 g świeżych drożdży
70 g cukru
75 g roztopionego masła
1 jajko
3 żółtka
1 łyżka spirytusu (15 ml)
1 łyżka soku z cytryny
skórka z 1 cytryny i 2 pomarańczy

Lukier:
2/3 szklanki cukru pudru
sok z 1/2 pomarańczy

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe faworki

  • 1. Z ciepłego mleka, 3 łyżek mąki, cukru i drożdży zrobić rozczyn i zostawić na 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Do rozczynu dodać resztę mąki, jajka i żółtka, skórkę i sok z cytryny oraz spirytus i całość dokładnie wymieszać. Następnie wlać masło i całość wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (zagnieść ciasto ręcznie albo za pomocą miksera z mieszadłem hakowym). Włożyć ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić na mniej więcej 1 godzinę, żeby podwoiło swoją objętość.
  • 3. Po tym czasie ciasto delikatnie wyłożyć na blat, lekko podsypać aby się do niego nie przykleiło i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 36 x 20 cm. Ostrym nożem pociąć ciasto na krótsze paski o szerokości ok 3 cm, wzdłuż dłuższego boku (36 cm). Następnie ciasto przeciąć na pół wzdłuż boku krótszego (20 cm). Powinniśmy otrzymać ok 24 prostokątne kawałki o wymiarach 3 x 10 cm.
    W każdym kawałku zrobić nacięcie na kilka centymetrów i wywinąć przez nie jeden koniec ciasta- tak jak w faworkach. Tak przygotowane pączki są gotowe do smażenia.
  • 4. W szerokim garnku umieścić smalec i doprowadzić go do 175 °C.
    Smażyć pączki z obydwu stron, aż nabiorą mocnego złotego koloru (ok 1 lub 1 i pół minuty z każdej strony). Gotowe pączki ułożyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu. Jeszcze ciepłe polukrować (cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z cytryny). Gotowe!

Porady

Przepyszna, prosta i szybka alternatywa dla tradycyjnych faworków. Znikają ekspresowo !

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Tłusty CzwartekpomarańczaPączkiFaworkilukierkarnawałcytrynypączki bez nadzieniafaworki drożdżowepączki pomarańczowesmażone bułeczkifaworki pomarańczowe

Komentarze

Podobne przepisy

Faworki

Dodane przez: bryndzia

Faworki

Wychodzą lekki i kruche. Nie może...

Pieczone faworki

Dodane przez: Ewelina Marcin

Pieczone faworki

Faworki z piekarnika to odchudzona...

faworki

Dodane przez: majka190382

IDEALNE FAWORKI

Szukacie przepisu na faworki, które...

chruściki i faworki

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Puszyste chruściki, faworki bez drożdży

Wspaniałe, miękkie i delikatne...

Ekspresowe faworki

Dodane przez: monikaT83

Ekspresowe faworki

Czasem jest ,że chce nam się czegoś...

Faworki pieczone

Dodane przez: kuchenny świat

Faworki pieczone

Zapraszam na pyszne, pieczone faworki....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE