Drożdżowe faworki

4.38 (224 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Faworki drożdżowe z mocnym cytrusowym aromatem i z lukrem. Ciasto niesamowicie lekkie i delikatne, a do tego ekstremalnie puszyste. Wspaniale pachnące pomarańczą i przepyszne. Zapraszam!

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki
    250 ml mleka (1 szklanka), delikatnie ciepłego
    20 g świeżych drożdży
    70 g cukru
    75 g roztopionego masła
    1 jajko
    3 żółtka
    1 łyżka spirytusu (15 ml)
    1 łyżka soku z cytryny
    skórka z 1 cytryny i 2 pomarańczy

    Lukier:
    2/3 szklanki cukru pudru
    sok z 1/2 pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.38 (224 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pączki Faworki Lukier

Drożdżowe faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ciepłego mleka, 3 łyżek mąki, cukru i drożdży zrobić rozczyn i zostawić na 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Do rozczynu dodać resztę mąki, jajka i żółtka, skórkę i sok z cytryny oraz spirytus i całość dokładnie wymieszać. Następnie wlać masło i całość wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (zagnieść ciasto ręcznie albo za pomocą miksera z mieszadłem hakowym). Włożyć ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić na mniej więcej 1 godzinę, żeby podwoiło swoją objętość.
  • 3. Po tym czasie ciasto delikatnie wyłożyć na blat, lekko podsypać aby się do niego nie przykleiło i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 36 x 20 cm. Ostrym nożem pociąć ciasto na krótsze paski o szerokości ok 3 cm, wzdłuż dłuższego boku (36 cm). Następnie ciasto przeciąć na pół wzdłuż boku krótszego (20 cm). Powinniśmy otrzymać ok 24 prostokątne kawałki o wymiarach 3 x 10 cm.
    W każdym kawałku zrobić nacięcie na kilka centymetrów i wywinąć przez nie jeden koniec ciasta- tak jak w faworkach. Tak przygotowane pączki są gotowe do smażenia.
  • 4. W szerokim garnku umieścić smalec i doprowadzić go do 175 °C.
    Smażyć pączki z obydwu stron, aż nabiorą mocnego złotego koloru (ok 1 lub 1 i pół minuty z każdej strony). Gotowe pączki ułożyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu. Jeszcze ciepłe polukrować (cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z cytryny). Gotowe!

Porady

Przepyszna, prosta i szybka alternatywa dla tradycyjnych faworków. Znikają ekspresowo !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować