REKLAMA

Bardzo kruche faworki

wyświetlono: 109571 | dodany do książki kucharskiej: 16 | polecenia: 2

Rodzinny przepis na faworki - mam go od mamy i tylko według niego robię faworki. Są bardzo cieniutkie i chrupiące. Najlepiej od razu zrobić z podwójnej porcji bo szybko znikają :)

opublikowany: 16.02.2015
Udostępnij Pinterest
  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    4 żółtka
    1 jajko
    2 łyżki cukru
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżki wódki
    olej do smażenia
Ocena:

(średnia 5 z 167 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na parę minut. Następnie uderzać w nie wałkiem (tyle czasu na ile nam starczy siły :)) aby jak najbardziej napowietrzyć ciasto. Tak przygotowane wałkujemy cieniutko. Radełkiem lub nożem (polecam nóż do pizzy) tniemy na paski o szerokości ok. 2-3 cm a następnie na krótsze paseczki długości ok. 10 cm. W każdym paseczku na środku robimy pionowe nacięcie przez które przewlekamy jeden koniec paska. Tak przygotowane faworki smażymy na rozgrzany oleju na rumiano z obu stron co trwa dosłownie kilka sekund. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Faworki wg Dagi Dodane przez: Jolanta KG
Kruche faworki wg Dagi Dodane przez: Jolanta KG
faworki wg Dagity Dodane przez: dorota w


Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Elisa hahaha 015

Mini kruche faworki

Nietypowy pomysł na faworki.

kategoria: Ciasta kruche ciasto Desery faworki opublikowany: 10.12.2018 | wyświetlono: 397 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: akilegna

Faworki z bardzo starej książki kucharskiej

Recepturę przepisałam ze starej książki kucharskiej mojej mamy.

kategoria: Desery ciastka faworki opublikowany: 02.02.2016 | wyświetlono: 1107 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE