Faworki na piwie

4.5 (198 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche i delikatne. Idealne na tłusty czwartek ale również na cały karnawał.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej, 5 żółtek ( z dużych jajek), 2 łyżki śmietany 18%, 1/5 szklanki jasnego piwa, 1/3 łyżeczki soli, tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec), cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Faworki Piwa

Faworki na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faworki na piwie 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę a na końcu piwo. Zagniatamy ciasto. Jeśli będzie nam się przyklejać do rąk musimy wyrabiać je nieco dłużej. Gotowe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
  • Faworki na piwie 2. Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki. W dość szerokim garnku roztapiamy smalec. Ciasto dzielimy na części i każdą z nich rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy bardzo cienkie płaty ( u mnie ok 1 mm). Radełkiem lub nożem kroimy je na paski (ok 6-7 cm). Na środku każdego paska robimy otwór, przez który przeplatamy jeden brzeg paska). Faworki wrzucamy partiami na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Ostudzone faworki posypujemy obficie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować