Taratuszki-pulchne faworki na kefirze, szybkie, pyszne idealne na tłusty czwartek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski dajemy kefir, sodę, jajko, sól,cukier, cukier waniliowy.
Dodajemy roztopione masło i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto, jeśli się klei, podsypujemy troszkę mąką, powinno jednak być dość miękkie. Ciasto odkładamy na około 20 minut do przykrytej miski.
Dzielimy na dwie części, podsypujemy mąką i wałkujemy cienko, kroimy na paski, potem na prostokąty. Każdy prostokąt nacinamy i wywijamy jak faworki. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, na niewielkim ogniu. Pięknie się napuszą, i urosną. Usmażone dajemy na ręcznik papierowy by usunąć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem i gotowe :)
Bardzo polecam :)
Komentarze