Racuchy drożdżowe prawie jak pączki

4.17 (320 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

W smaku przypominają tradycyjne pączki. Przepis jest banalnie prosty i oprócz czasu oczekiwania na ciasto robi się je błyskawicznie. Jeszcze szybciej znikają z talerza.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    1/2l ciepłego mleka
    op. drożdży instant (8g)
    łyżka domowego cukru waniliowego
    jajko


    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.17 (320 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Racuchy Placki

Racuchy drożdżowe prawie jak pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesypać przesianą mąkę, dodać cukier i suche drożdże, wymieszać. Dodać ciepłe mleko i rozbełtane jajko. Szybko wyrobić gładką masę. Można to zrobić za pomocą łyżki lub robota. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zamieszać (będzie dosyć gęste). Za pomocą łyżki nakładać i smażyć na rozgrzanym oleju (ok 1cm głębokości) na rumiany kolor z obu stron. Racuchy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, oprószyć cukrem pudrem.

Porady

1op drożdży instant = 25 świeżych drożdży

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować