Drożdżówki z serem i brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczne i syte drożdżówki z serkiem i soczystymi słodkimi brzoskwiniami otulone lukrem. Idealne z kubkiem zimnego mleczka. Moje ulubione z serkiem :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mąki
    10 dag drożdży
    1/2 kostki masła
    1/2 szklanki cukru kryształu
    2 szklanki mleka
    6 żółtek
    szczypta soli

    Masa serowa:
    1/2 kg sera z kostki
    1/2 op. budyniu śmietankowego
    1 op. cukru waniliowego
    1/2 szklanki cukru pudru
    3 żółtka

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    1/2 kieliszka wrzącego mleka

    Dodatkowo:
    puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówki z serem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdżówki 1. Przesianą mąkę wsypać do miski, do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3 łyżki mąki, wymieszać odstawić rozczyn do wyrośnięcia.Margarynę stopić na patelni, żółtka wymieszać z cukrem. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sol oraz letnie mleko. Wyrabiać ciast, gdy będzie odstawać od ręki wlać przestudzone masło. Wyrabianie należy zakończyć gdy ciasto jest gładkie i lśniące i odstaje od ręki i dna naczynia. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
    Składniki na ser zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Z podanych składników utrzeć lukier. Brzoskwinie pokroić w kostkę.
  • nadziewanie drożdżówek 2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o grubości 2 cm. Wykrawać krążki od miseczki i układać w odstępach na podsypanej mąką blasze. Zostawić do wyrośnięcia. W środku wyrośniętej bułeczki zrobić dnem szklanki wgłębienia, nałożyć masę serową i kosteczki brzoskwini.
  • 3. Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Po wystudzeniu posmarować lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować