Drożdżówki z serem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesianą mąkę wsypać do miski, do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3 łyżki mąki, wymieszać odstawić rozczyn do wyrośnięcia.Margarynę stopić na patelni, żółtka wymieszać z cukrem. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sol oraz letnie mleko. Wyrabiać ciast, gdy będzie odstawać od ręki wlać przestudzone masło. Wyrabianie należy zakończyć gdy ciasto jest gładkie i lśniące i odstaje od ręki i dna naczynia. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Składniki na ser zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Z podanych składników utrzeć lukier. Brzoskwinie pokroić w kostkę.
2.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o grubości 2 cm. Wykrawać krążki od miseczki i układać w odstępach na podsypanej mąką blasze. Zostawić do wyrośnięcia. W środku wyrośniętej bułeczki zrobić dnem szklanki wgłębienia, nałożyć masę serową i kosteczki brzoskwini.
3.Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Po wystudzeniu posmarować lukrem.
Komentarze