Pyszne puszyste słodkie drożdżówki wypełnione słodkim serem, polane lukrem i obsypane skórką kandyzowaną idealnie sprawdzą się na piknik lub niedzielny wypad poza dom.
55 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg mąki
10 dag drożdży
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru kryształu
2 szklanki mleka
6 żółtek
szczypta soli
Masa serowa:
1/2 kg sera z wiaderka
1/2 op. budyniu śmietankowego
1 op. cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru pudru
3 żółtka
Drożdżówki z serem i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesianą mąkę wsypać do miski, do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3 łyżki mąki, wymieszać odstawić rozczyn do wyrośnięcia.
2.Margarynę stopić na patelni, żółtka wymieszać z cukrem.
3.Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sol oraz letnie mleko. Wyrabiać ciast, gdy będzie odstawać od ręki wlać przestudzone masło. Wyrabianie należy zakończyć gdy ciasto jest gładkie i lśniące i odstaje od ręki i dna naczynia. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
4.Składniki na ser zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej i gładkiej masy lecz nie za długo.
5.Z podanych składników utrzeć lukier.
6.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o grubości 2 cm. Wykrawać krążki od miseczki i układać w odstępach na podsypanej mąką blasze. Zostawić do wyrośnięcia. W środku wyrośniętej bułeczki zrobić pałką wgłębienia, nałożyć nadzienie z sera.
7.Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut.
8.Po wystudzeniu udekorować skórką kandyzowaną i polać lukrem. Smacznego :)
Komentarze