Zakręcone drożdżówki z serem i brzoskwiniami

4.44 (196 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne bułeczki drożdżowe z serem i owocami. Przepis pochodzi z grupy kulinarnej Domowa Piekarnia. Wypróbowałam i polecam.
Z podanych składników wyszło mi 17 bułeczek.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    szczypta soli
    1 jajko
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    25 g. drożdży
    100 g. masła

    Masa serowa:
    250 g. sera białego
    2 łyżki cukru
    2 łyżki budyniu (proszek)
    1 żółtko

    Dodatkowo:
    2 brzoskwinie, lub inne owoce

    Lukier:
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka wody
    6 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.44 (196 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Zakręcone drożdżówki z serem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zakręcone drożdżówki z serem i brzoskwiniami 1. Ciepłe mleko, wlać do miski. Wkruszyć drożdże i dodać łyżkę cukru.
    Wymieszać i odstawić na 15 minut.
    Następnie wsypać mąkę, sól i resztę cukru. Dodać jajko i żółtka. Wymieszać.
    Na koniec, wlać roztopione masło. Wyrobić mikserem z hakami.
    Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • Zakręcone drożdżówki z serem i brzoskwiniami 2. W tym czasie przygotować masę serową.
    Ser przełożyć do miski, dodać budyń, cukier i żółtko.
    Rozgnieść widelcem. Wymieszać, żeby składniki się połączyły.

    Brzoskwinie, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  • Zakręcone drożdżówki z serem i brzoskwiniami 3. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę. Rozwałkować na prostokąt.
    Na ciasto wyłożyć ser, a na ser owoce.
  • Zakręcone drożdżówki z serem i brzoskwiniami 4. Następnie zawinąć w rulon i pokroić w kilkucentymetrowe kawałki.
    Bułeczki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Zostawić do napuszenia na 15-20 minut.
    Piec w temperaturze 180 stopni, 25 minut
  • Zakręcone drożdżówki z serem i brzoskwiniami 5. Przygotować lukier. Do miseczki wlać wodę i sok z cytryny, następnie stopniowo
    dodawać cukier. Mieszać, do uzyskania gładkiego lukru.
    Przestudzone bułeczki, udekorować lukrem.

Porady

Do tych bułeczek, można użyć dowolnych owoców. Rombiłam też z dżemem swojej roboty, bez sera. Również są pyszne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować