DROŻDŻÓWKI Z SEREM / KRAKOWSKIE DROŻDŻÓWKI

4.5 (193 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kiedyś ciasto drożdżowe było dla mnie największą zmorą – dziś darzę je największą miłością i gdybym tylko miała czas i możliwości codziennie przygotowywałabym z niego wypieki ( ku uciesze rodziny, która je uwielbia! ).

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne drożdżówki z serem, zwane również drożdżówkami krakowskimi.

Delikatne, niesamowicie puszyste ciasto i słodka serowa masa tworzą fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze!

Spróbujcie i Wy!

Gwarantuję Wam, że te drożdżówki staną się jednymi z Waszych ulubionych!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( ok. 13-15 szt )

    * maka pszenna – 550 g

    * drożdże świeże – 30 g

    * masło min. 82% – 100 g

    * mleko – 250 ml

    * cukier – 100 g

    * jajko – 1 szt

    * sól – 1 szczypta

    NADZIENIE:

    * ser biały/twaróg – 500 g

    * żółtko – 2 szt

    * cukier – do smaku

    * jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Drożdżówki z serem / krakowskie drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • DROŻDŻÓWKI Z SEREM / KRAKOWSKIE DROŻDŻÓWKI 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    NADZIENIE:

    Ser biały ucieramy z żółtkami i cukrem.

    CIASTO:

    Drożdże rozpuszczamy z cukrem.

    W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.

    Mąkę przesiewamy.

    Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.

    Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.

    Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

    Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, rozwałkowujemy na 1 cm prostokąt.

    Całość smarujemy serem białym, jeden i drugi z boków zakładamy do środka ( ma się utworzyć coś na kształt spłaszczonej rolady.

    Kroimy na prostokątne kawałki, układamy w niewielkich odstępach na blachę i jeden z boków zakręcamy wokół własnej osi.

    Smarujemy roztrzepanym jajkiem, zapiekamy na złoto ( ok. 10-13 minut ) w 180C.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Sery Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować