DROŻDŻÓWKI Z SEREM / KRAKOWSKIE DROŻDŻÓWKI

  • wyświetlono: 195 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Kiedyś ciasto drożdżowe było dla mnie największą zmorą – dziś darzę je największą miłością i gdybym tylko miała czas i możliwości codziennie przygotowywałabym z niego wypieki ( ku uciesze rodziny, która je uwielbia! ). Dziś mam dla Was przepis na przepyszne drożdżówki z serem, zwane również drożdżówkami krakowskimi. Delikatne, niesamowicie puszyste ciasto i słodka serowa masa tworzą fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Spróbujcie i Wy! Gwarantuję Wam, że te drożdżówki staną się jednymi z Waszych ulubionych!

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 15 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI:

( ok. 13-15 szt )

* maka pszenna – 550 g

* drożdże świeże – 30 g

* masło min. 82% – 100 g

* mleko – 250 ml

* cukier – 100 g

* jajko – 1 szt

* sól – 1 szczypta

NADZIENIE:

* ser biały/twaróg – 500 g

* żółtko – 2 szt

* cukier – do smaku

* jajko do posmarowania

Sposób przygotowania przepisu:

DROŻDŻÓWKI Z SEREM / KRAKOWSKIE DROŻDŻÓWKI

  • DROŻDŻÓWKI Z SEREM / KRAKOWSKIE DROŻDŻÓWKI1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    NADZIENIE:

    Ser biały ucieramy z żółtkami i cukrem.

    CIASTO:

    Drożdże rozpuszczamy z cukrem.

    W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.

    Mąkę przesiewamy.

    Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.

    Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.

    Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

    Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, rozwałkowujemy na 1 cm prostokąt.

    Całość smarujemy serem białym, jeden i drugi z boków zakładamy do środka ( ma się utworzyć coś na kształt spłaszczonej rolady.

    Kroimy na prostokątne kawałki, układamy w niewielkich odstępach na blachę i jeden z boków zakręcamy wokół własnej osi.

    Smarujemy roztrzepanym jajkiem, zapiekamy na złoto ( ok. 10-13 minut ) w 180C.

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sertwarógciasto drożdżowedrożdżedrożdzówkidrożdżówki z seremchałki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżówka z kakao.

Dodane przez: gogusia

Drożdżówka z kakao

Na śniadanko poleca się drożdżówka...

Drożdżówki z kapustą

Dodane przez: bietka

Drożdżówki z kapustą

Pyszne bułeczki z kapustą, które...

Drożdżówki

Dodane przez: Inka_1

Drożdżówki

Z tego przepisu który dostałam...

Dodane przez: KingaM4444

Drożdżówka z serem i kokosem

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu...

drożdżówki z truskawkami

Dodane przez: agarybak76

Drożdżówki z truskawkami

Najpyszniejsze są drożdżówki domowej...

Drożdżówki z leczo

Dodane przez: Martyna1991

Drożdżówki z leczo

Oryginalny , nie codzienny pomysł...