Zakręcone drożdżówki z orzechami

4.48 (187 ocen)

Pyszne, pachnące cynamonem i orzechami drożdżówki. Jest przy nich trochę zabawy i tylko wydają się trudne do zrobienia. Naprawdę warto je upiec.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    500 g mąki pszennej
    7g drożdży instant
    szczypta soli
    6 łyżek cukru pudru
    jajko
    250 ml ciepłego mleka
    50 g rozpuszczonego masła

    Nadzienie:
    100g mielonych orzechów
    4 łyżki cukru brązowego
    70 ml mleka 50 g masła
    1/2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.48 (187 ocen)

Zakręcone drożdżówki z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nadzienie 1. Nadzienie: Orzechy wymieszać z cukrem. Masło rozpuścić z mlekiem i gorącym zalać orzechy. Wymieszać i ostudzić.
  • Ciasto złożyć w kopertę 2. Ciasto: Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i szczyptę soli. Dodać jajko, rozpuszczone masło (ciepłe, nie gorące!) i ciepłe mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować na prostokąt ok. 25x45 cm. Posmarować połową nadzienia. Złożyć 1/3 część dłuższego boku a następnie nałożyć na to pozostałą 1/3 część ciasta.
  • Kolejne etapy z przygotowania slimaczków 3. Podzielić na połowę a następnie każdą połówkę na 3 części. Każdy otrzymany pasek przecinamy na pół, nie nacinając do końca z jednej strony. Rozkładamy na długi pasek, który skręcamy w spirale i zwijamy w ślimaczka. Czynności powtarzamy z drugą połowa ciasta.
  • Odstawiamy do wyrośnięcia 4. Drożdżówki Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 20 min. w ciepłe miejsce. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok. 15 minut w 190 st. Studzimy, można polać polewą czekoladową lub lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Orzechy Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować