Zakręcone drożdżówki z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie: Orzechy wymieszać z cukrem. Masło rozpuścić z mlekiem i gorącym zalać orzechy. Wymieszać i ostudzić.
2.Ciasto: Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i szczyptę soli. Dodać jajko, rozpuszczone masło (ciepłe, nie gorące!) i ciepłe mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować na prostokąt ok. 25x45 cm. Posmarować połową nadzienia. Złożyć 1/3 część dłuższego boku a następnie nałożyć na to pozostałą 1/3 część ciasta.
3.Podzielić na połowę a następnie każdą połówkę na 3 części. Każdy otrzymany pasek przecinamy na pół, nie nacinając do końca z jednej strony. Rozkładamy na długi pasek, który skręcamy w spirale i zwijamy w ślimaczka. Czynności powtarzamy z drugą połowa ciasta.
4.Drożdżówki Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 20 min. w ciepłe miejsce. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok. 15 minut w 190 st. Studzimy, można polać polewą czekoladową lub lukrem.
Komentarze