Zakręcone drożdżówki z serem

  • wyświetlono: 1294 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Zakręcone drożdżówki z serem. Mięciutkie, puszyste bułeczki z serem i słodko-cytrusowym lukrem to doskonały pomysł na szybki deser do popołudniowej kawy.

Ewelina Marcin
  • 16 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
540g mąki pszennej
2 jajka
130g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
250ml mleka
115g masła
50g świeżych drożdży
szczypta soli
1 jajko rozkłócone do posmarowania bułek

Nadzienie serowe:
400g twarogu sernikowego lub sera półtłustego
2 żółtka
3 łyżki cukru
otarta skórka z 1 cytryny

Lukier:
2 łyżki mleka
1 łyżka soku z cytryny
120g cukru pudru (jak będzie za rzadki dodać jeszcze cukier)
kilka kropel aromatu cytrynowego

Sposób przygotowania przepisu:

Zakręcone drożdżówki z serem

  • 1. Ciasto:
    Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, jajka, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, cukier wanilinowy, resztę cukru i mleka. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Nadzienie serowe:
    Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukier, otartą skórkę z cytryny i całość dokładnie wymieszać.
  • 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Na środku rozwałkowanego ciasta wyłożyć połowę masy serowej i przykryć jednym bokiem prostokąta. Następnie ten bok posmarować pozostałą ilością masy serowej i przykryć drugim bokiem prostokąta. Gotowe ciasto pokroić w wszerz na równe prostokąty. Każdy prostokąt skręcić dwukrotnie. Gotowe zakręcone bułeczki ułożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić na około 30 minut aby lekko podrosły. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, następnie wystudzić.
  • 4. Lukier:
    Do miseczki wlać mleko, sok z cytryny, aromat cytrynowy i stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając aż do uzyskania konsystencji lukru.
  • 5. Gotowym lukrem posmarować bułeczki i odstawić aby lukier stężał.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serdrożdżoweciasto drożdżowedla dziecidrożdzówkido kawybiały serszybkasmacznapiekarnikcytrynowaDrożdżówka z serem

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżówki z białym serem i wiśniami

Dodane przez: BABECZKA 35

Drożdżówki z białym serem i wiśniami

Nie ukrywam, że te drożdżówki wyszły...

Drożdżówki z serem, jagodami i kruszonką

Dodane przez: monika016

Drożdżówki z serem, jagodami i kruszonką

Oto kolejny świetny przepis na...

Zakręcone ciasto drożdżowe z makiem

Dodane przez: Krystyna32

Zakręcone ciasto drożdżowe z makiem

Pyszne i apetycznego ciasto z makiem.

zakręcone bułeczki

Dodane przez: Ika 1961

Zakręcone bułeczki z dynią

Smaczne, pożywne, zdrowe dzięki...

Zakrecona babka drozdzowa z orzechami

Dodane przez: Magster

ZAKRĘCONA BABKA DROŻDŻOWA Z ORZECHAMI

Pyszna babka, wilgotna, dla smakoszy...

Drożdżówka skręcona z serem tzw. Krakowska

Dodane przez: LucyG

Drożdżówka skręcona z serem tzw. Krakowska

Pyszna drożdzóweczka idealna na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE