REKLAMA

Drożdżówki z serem i prażonymi jabłkami

wyświetlono: 186 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Bardzo smaczne puchate małe drożdżówki z słodkim serkiem i pachnącymi prażonymi jabłkami z dodatkiem cynamonu, osypane grubym cukrem. Idealne na podwieczorek jak i również dla dzieci do szkoły.

opublikowany: 06.10.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 25 min
  • Średni

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    5 dag drożdży
    3 łyżki masła
    1/2 szklanki cukru kryształu
    3 krople esencji waniliowej
    szklanka mleka
    3 żółtka
    szczypta soli

    Ser:
    300 g sera z kostki
    3 łyżki budyniu waniliowego
    3 łyżki cukru kryształu
    2 małe żółtka

    Prażone jabłka:
    4 średnie jabłka
    2 łyżki cukru kryształu
    szczypta cynamonu

    Dodatkowo:
    gruby biały cukier
    jajko
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Przesianą mąkę wsypać do miski, do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3 łyżki mąki, wymieszać odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Masło stopić na patelni, żółtka wymieszać z cukrem. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, esencję waniliową, sol oraz letnie mleko. Wyrabiać ciasto, gdy będzie odstawać od ręki wlać przestudzone masło. Wyrabianie należy zakończyć gdy ciasto jest gładkie i lśniące i odstaje od ręki i dna naczynia. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
  • ser 2. Ser zmielić za pomocą blendera, dodać cukier, żółtka oraz proszek budyniowy, zmiksować na jednolitą konsystencję. Przełożyć ser do worka cukierniczego.
  • 3. Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę podsmażyć na patelni, podlać odrobiną wody, dosłodzić i dusić, pod koniec smażenia gdy jabłka lekko się rozpadną dodać cynamon, wymieszać.
  • drożdżówki 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o grubości 3 cm. Wykrawać krążki od większej szklanki i układać w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Zostawić do wyrośnięcia na 15 minut. W środku wyrośniętej bułeczki zrobić wgłębienia. Nadzienie serowe wykładać na wyrośnięte bułeczki i położyć po łyżeczce jabłek prażonych, posmarować jajkiem i posypać grubym cukrem.
  • 5. Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut.

Porady

Z podanej porcji wyszło mi 12 pulchnych drożdżówek.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Bilcia 142603700_1593156007553903_5571142881001482249_n

Rogaliki z prażonymi jabłkami

Pyszna przekąska do szkoły lub pracy

kategoria: rogal rogale ciastka rogaliki prażone jabłka Przekąski opublikowany: 09.11.2018 | wyświetlono: 1091 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE