Ciasto na drożdżówki

4.49 (198 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Ciasto na drożdżówki najlepsze jest wtedy, kiedy przy wyrastaniu nie ma w sobie zbyt dużo mąki. Wypieki są wtedy bardziej puszyste i dłużej zachowują świeżość.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Na ok 15 sztuk drożdżówek:

    2.5 szklanki przesianej mąki pszennej
    20 g drożdży świeżych
    200 ml mleka
    3 łyżki cukru pudru
    2 jajka
    80g roztopionej margaryny
    szczypta soli
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Ciasto na drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zaczyn na drożdżówki 1. Do delikatnie podgrzanego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier waniliowy i łyżkę mąki. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i połączenia się składników. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia- ok. 15 minut.
  • Jajka z cukrem pudrem 2. Jajka roztrzepujemy wraz z cukrem pudrem.
  • Składniki na ciasto łączymy. 3. Do plastikowej miski przesiewamy mąkę, dodajemy roztopiony i przestudzony tłuszcz oraz szczyptę soli. Wlewamy roztrzepane jajka i zaczyn drożdżowy.
  • Mieszamy do uzyskania jednolitej masy 4. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i pozostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia- ok. 2 godziny.
    Po tym czasie ciasto wykładamy na blat posypany mąką lub na stolnicę silikonową (wtedy używamy zdecydowanie mniej mąki).
  • Krążki pod drożdżówki 5. Odrywamy po kawałku formując okrągłe podstawy pod drożdżówki lub wałkujemy na prostokąt i wycinamy kubkiem. Przygotowane zostawiamy jeszcze na ok 10 min do wyrośnięcia. Nadziewamy dowolnym składnikiem robiąc w środku wgłębienie mniejszą szklanką.

Porady

Pamiętajmy, że ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów, dlatego robiąc je i pozostawiając do wyrośnięcia nie stawiajmy go w miejscu bezpośrednio narażonym na taki przeciąg. Drożdżówki pieczemy zazwyczaj w temp. 180stC ok 25-30 minut, w zależności od piekarnika. Sprawdzajmy przy tym, czy nie przypala nam spodów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować