Domowe Oreo

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczne, bardzo kruche ciasteczka kakaowe przełożone masą mleczno - migdałowo. Idealne do porannej kawy, długo zachowują świeżość nawet do tygodnia po upieczeniu. Smakiem i wyglądem przypominają ciasteczko Oreo i stąd też taka ich nazwa, przepis mojego autorstwa. Polecam.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    300 g mąki pszennej
    200 g masła
    100 g cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    2 żółtka

    Masa:
    250 g masła
    150 g cukru pudru
    250 g mleka w proszku
    olejek migdałowy

    Dekoracja:
    czekolada mleczna
    wiórki kokosu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Domowe oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę z mąką posiekać nożem, dodać resztę składników i zarobić ciasto. Ciasto rozwałkować i za pomocą literatki wykrawać ciasteczka. Ciasteczka układać na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka piec krótko w temperaturze 180 stopni przez ok 12-15 minut.
  • 2. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodać przesiane mleko w proszku oraz olejek migdałowy. Wymieszać mikserem na gładko.
  • 3. Do worka cukierniczego przełożyć krem, wyciskać na ciasteczko i zlepiać drugim.
  • 4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ciasteczka, oprószyć wiórkami kokosu.
  • ciastka 5. Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować