Kruche ciasteczka w cynamonie

4.51 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Idealne kruche ciasteczka, cudownie pachnące cynamonem. A do tego proste i szybkie w wykonaniu. Myślę, że składniki na pewno każdy znajdzie w kuchennej szafce i lodówce. Takie kruche ciasteczka można upiec na podwieczorek lub dla niespodziewanych gości (niecała godzinka i są gotowe ). Do pieczenia można zachęcić dzieci, które potem z wielkim apetytem będą je zjadać. Uwierzcie - te kruche ciasteczka są tak pyszne, że nie zdążą wystygnąć:).

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    pół szklanki cukru
    15 dag masła lub margaryny
    1 jajko
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy

    Dodatkowo:
    pół szklanki cukru
    2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.51 (154 ocen)

Kruche ciasteczka w cynamonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i jajko ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
  • Formowanie. 2. Ciasto nabieramy łyżką i dłońmi formujemy kulki, następnie obtaczamy je w cukrze wymieszanym z cynamonem.
  • Do pieczenia. 3. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując znaczne odstępy ponieważ kulki trochę się rozpłyną i mogą się zrosnąć.
  • Pieczenie. 4. Kruche ciasteczka pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Studzimy, podajemy i smacznego życzę.

Porady

Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzą 2 blaszki kruchych ciasteczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować