Mocno kakaowe ciasto, przełożone kremem z ciasteczkami oreo. Ciasto nie za słodkie a krem idealnie kremowy. Wszystko świetnie się komponuje i naprawdę wyśmienicie smakuje.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Potrzebujemy:
forma tortowa 26 cm
papier do pieczenia
ciasto bez jajek, mleka i masła:
400 g mąki tortowej
400 g cukru ( ja użyłam 300 g )
4 łyżeczki czarnego kakao
2 łyżeczki zwykłego ciemnego kakao
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
160 ml oleju
500 ml wody ( ja użyłam bardzo letniej )
2 łyżeczki cukru waniliowego
krem oreo:
350 ml śmietany kremówki 30-36 % MOCNO SCHŁODZONEJ
500 g serka mascarpone również MOCNO SCHŁODZONEGO
2 płaskie łyżki cukru kryształu
można dodatkowo wzmocnić krem śmietanfix'em
100 g zmielonych ciasteczek oreo
100 g pokruszonych w większe kawałki ciastek oreo
polewa:
100 g białej czekolady
50 g masła
1 płaska łyżka czarnego kakao
3 łyżki mleka
½ łyżeczki żelatyny
1.Ciasto: Wszystkie składniki ( o temperaturze pokojowej ) przekładamy do wysokiej miski lub innego naczynia. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wylewamy do natłuszczonej formy lub wyłożonej papierem do pieczenia ( ja dodatkowo papier natłuściłam ). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, i pieczemy ok. 50-60 min. w temp.180 stopni - DO SUCHEGO PATYCZKA. Gdy przestygnie to przekrawamy na 3 blaty.
2.Krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Do ubitej śmietanki z cukrem dodajemy porcjami schłodzony serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Możemy dodatkowo wzmocnić krem śmietanfix'em. Na koniec dodajemy zmielone ciasteczka oreo oraz pokruszone ciasteczka oreo i ręcznie mieszamy by się połączyły z kremem.
3.Składamy tort. Pierwszy blat kładziemy na spód patery w np. wysokim rancie i rozsmarowujemy kremem, na krem dajemy kolejny blat ciasta i lekko dociskamy. Na drugi blat ciasta znów rozsmarowujemy kremem zostawiając trochę do posmarowania wierzchu torta. Kładziemy ostatni trzeci blat ciasta i również lekko go dociskamy. Na sam wierzch smarujemy ostatkiem kremu równo go rozprowadzając i cały tort wkładamy do lodówki na 2-3 godz. do schłodzenia i związania się całości.
4.Między czasie przygotujemy polewę rozpuszczając nad kąpielą wodną składniki na polewę pilnując by się nie zagotowała a tylko połączyły ze sobą dobrze składniki. Gotową polewę odstawiamy by przestygła i nieco zgęstniała.
Wyjmujemy schłodzony tort z lodówki ( wyciągamy ostrożnie z rantu ) i układamy na nim ciasteczka oreo lekko wbijając ich boki w krem. Następnie polewamy cały wierzch i pomiędzy ciastkami polewą. Tak przygotowany tort ponownie wstawiamy na godz. lub dwie do stężenia a najlepiej na całą noc.
Komentarze