Tort Oreo

4.38 (8 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mocno kakaowe ciasto, przełożone kremem z ciasteczkami oreo. Ciasto nie za słodkie a krem idealnie kremowy. Wszystko świetnie się komponuje i naprawdę wyśmienicie smakuje.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Potrzebujemy:

    forma tortowa 26 cm
    papier do pieczenia

    ciasto bez jajek, mleka i masła:

    400 g mąki tortowej
    400 g cukru ( ja użyłam 300 g )
    4 łyżeczki czarnego kakao
    2 łyżeczki zwykłego ciemnego kakao
    2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    160 ml oleju
    500 ml wody ( ja użyłam bardzo letniej )
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    krem oreo:

    350 ml śmietany kremówki 30-36 % MOCNO SCHŁODZONEJ
    500 g serka mascarpone również MOCNO SCHŁODZONEGO
    2 płaskie łyżki cukru kryształu
    można dodatkowo wzmocnić krem śmietanfix'em
    100 g zmielonych ciasteczek oreo
    100 g pokruszonych w większe kawałki ciastek oreo

    polewa:

    100 g białej czekolady
    50 g masła
    1 płaska łyżka czarnego kakao
    3 łyżki mleka
    ½ łyżeczki żelatyny

    dekoracja:

    100 g oreo
Wystaw ocenę:

4.38 (8 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort z kremem Tort kawowy

Tort oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki ( o temperaturze pokojowej ) przekładamy do wysokiej miski lub innego naczynia. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wylewamy do natłuszczonej formy lub wyłożonej papierem do pieczenia ( ja dodatkowo papier natłuściłam ). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, i pieczemy ok. 50-60 min. w temp.180 stopni - DO SUCHEGO PATYCZKA. Gdy przestygnie to przekrawamy na 3 blaty.
  • 2. Krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Do ubitej śmietanki z cukrem dodajemy porcjami schłodzony serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Możemy dodatkowo wzmocnić krem śmietanfix'em. Na koniec dodajemy zmielone ciasteczka oreo oraz pokruszone ciasteczka oreo i ręcznie mieszamy by się połączyły z kremem.
  • Tort Oreo 3. Składamy tort. Pierwszy blat kładziemy na spód patery w np. wysokim rancie i rozsmarowujemy kremem, na krem dajemy kolejny blat ciasta i lekko dociskamy. Na drugi blat ciasta znów rozsmarowujemy kremem zostawiając trochę do posmarowania wierzchu torta. Kładziemy ostatni trzeci blat ciasta i również lekko go dociskamy. Na sam wierzch smarujemy ostatkiem kremu równo go rozprowadzając i cały tort wkładamy do lodówki na 2-3 godz. do schłodzenia i związania się całości.
  • Tort Oreo 4. Między czasie przygotujemy polewę rozpuszczając nad kąpielą wodną składniki na polewę pilnując by się nie zagotowała a tylko połączyły ze sobą dobrze składniki. Gotową polewę odstawiamy by przestygła i nieco zgęstniała.

    Wyjmujemy schłodzony tort z lodówki ( wyciągamy ostrożnie z rantu ) i układamy na nim ciasteczka oreo lekko wbijając ich boki w krem. Następnie polewamy cały wierzch i pomiędzy ciastkami polewą. Tak przygotowany tort ponownie wstawiamy na godz. lub dwie do stężenia a najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować