Babka marmurkowa na oleju

4.97 (152 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna wilgotna babka dwukolorowa na oleju, szybka do przygotowania i do tego bardzo smaczna. Idealna do popołudniowej kawuni :)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450 g mąki
    1 łyżka skórki startej z cytryny
    300 g cukru pudru
    200 ml oleju rzepakowego
    2 jajka
    300 ml mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    20 g kakao

    keksówka
    cukier puder do posypania
    tłuszcz i mąka do formy
Wystaw ocenę:

4.97 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Babki Desery

Babka marmurkowa na oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć, stopniowo wlewając olej. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Następnie obie masy połączyć.
  • 2. Do masy przesiać mąkę razem z proszkiem, dodać mleko i skórkę startą z 1 cytryny. Delikatnie wymieszać. Pół masy przełożyć do drugiej miski i dodać przesiane kakao.
  • 3. Keksówkę wysmarować tłuszczem i oprószyć niewielką ilością mąki. Ciasto nakładać do keksówki naprzemiennie.
  • 4. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok.40 minut.
  • 5. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Zamiast kakao można również użyć kawy rozpuszczalnej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Mąka Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować