Delikatne bitki cielęce

4 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bitki z szynki cielęcej, które wprost rozpływają się w ustach. Są bardzo delikatne i aromatyczne.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5kg szynki cielęcej
    4 ząbki czosnku
    2 łyżeczki suszonego rozmarynu
    3 średnie cebule
    300ml wody
    sól i pieprz naturalny do smaku
    1 kostka rosołowa bulion cielęcy
    kilka łyżek oliwy do smażenia
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Bitki

Delikatne bitki cielęce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę cielęcą umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry, następnie delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Bardzo delikatnie oprószyć pieprzem.
  • 2. Na patelnię wlać oliwę, dodać obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku oraz rozmaryn. Bitki smażyć do lekkiego zrumienienia, następnie przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, całość przelać do garnka z mięsem. Dodać wodę oraz kostkę cielęcą.
  • 3. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny. Jeśli jest potrzeba również posolić do smaku. Mięso wychodzi miękkie i bardzo delikatne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cielęcina Rozmaryn Czosnek Bulion cielęcy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować