Bitki cielęce z kurkami

4.49 (181 ocen)

  • 60 min

Pyszne danie na niedzielny obiad w większym gronie.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg cielęciny bez kosci
    sól, pieprz mielony
    700 ml. bulionu cielęcego, może być z kostki
    300 g kurek swieżych lub mrożonych + łyżka masła klarowanego + 1 większa cebula
    100 ml. smietanki 30 %
    mąka do lekkiego obtoczenia
    masło klarowane do smażenia mięsa
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bitki cielęce z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-16eqb9y 1. Mięso pokroić na niewielkie kotleciki.
  • image-0jkjttu 2. Lekko potłuc przez folię spożywczą, delikatnie posypać solą i swieżo mielonym pieprzem, obtoczyć w mące strząchając jej nadmiar, podsmażyć z obu stron na gorącym masle.
    Gotowe przełożyć do płaskiego garnka, podlać gorącym bulionem i dusić aż mięsko będzie "prawie" miękkie.
  • image-0l01upo 3. W czasie kiedy mięso nam dochodzi pokroić drobno kurki i cebulę, przesmażyć na masle, na chwilę wyjąć bitki, do sosu dodać kurki z cebulą i smietanę, dusić ok. 10 minut bez przykrycia aby płyn jak najwięcej odparował a sos naturalnie się zagęscił, włożyć bitki z powrotem.
  • image-0x8u9j4 4. Doskonale smakują w towarzystwie ziemniaków puree i zasmażanych buraczków.
  • image-14b3cwh 5. SMACZNEGO !!

Porady

Zamiast cielęciny można użyć polędwiczek wieprzowych, wówczas należy zredukować czas duszenia mięsa o połowę i dodać mniej bulionu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cielęcina Grzyby Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować