Bitki z łopatki wieprzowej w sosie własnym

4.52 (217 ocen)

  • 1 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Soczyste i kruche bitki duszone z dużą ilością cebuli w pysznym ciemnym sosie.

  • 1 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 600 gramów łopatki wieprzowej
    200/250 gramów cebuli
    sól
    pieprz
    wegeta
    słodka czerwona papryka w proszku
    mąka do panierowania
    smalec lub olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.52 (217 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bitki

Bitki z łopatki wieprzowej w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę kroimy na mniejsze plastry o grubości ok. 1 cm.
    Każdy plaster rozbijamy z obu stron tłuczkiem.
    Przyprawiamy solą i pieprzem następnie każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące.
  • 2. W dużej patelni lub brytfannie roztopić łyżkę smalcu lub oleju.
    Na dobrze rozgrzany tłuszcz przekładamy kawałki mięsa i pokrojoną w piórka cebulę.
  • 3. Smażymy z każdej strony na złoty kolor, przyprawiamy wegetą i słodką papryką.
    Wlać ok. 2 szklanki wody lub bulionu , dusimy pod przykryciem do miękkości obracając co jakiś czas ,uzupełniamy odparowany płyn.
    Miękkie bitki przekładamy na talerz, powstały sos przecedzamy przez sito.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować