Kimbap to tradycyjna przekąska z kuchni koreańskie, która jest naprawdę pyszna, zdrowa i zarazem bardzo sycąca. Nie jest trudny w przygotowaniu, a więc każdy może go przyrządzić w domu, by poznać namiastkę azjatyckiej kuchni.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
200 g ryżu do sushi
2 łyżki oleju sezamowego
2 arkusze alg nori lub kim
1 długa marchewka
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 łyżka majonezu
6 paluszków krabowych surimi
marynowana rzodkiew żółta w paskach
300 g świeżych liści szpinaku
1 ogórek gruntowy
4 liście sałaty
1.Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić i wymieszać z 2 łyżkami oleju sezamowego. Marchewkę ugotować, ostudzić i pokroić w cienkie paseczki. Tuńczyka odcedzić, wymieszać z 1 łyżką majonezu. Ogórek obrać i pokroić z cieniutkie paseczki. Szpinak blanszujemy przez 2 minuty we wrzącej osolonej wodzie, odsączamy.
2.Na desce kładziemy arksz alg błyszcząca stroną do deski. Za pomocą łyżki na arkuszu alg rozprowadzamy cienko ryż, pozostawiając puste brzegi z dołu i z góry arkusza. Około 2 cm od dołu arkusza układamy w poziomej linii przygotowany szpinak, tuńczyka, marchew i ogórek w paseczkach, paluszki surimi, marynowaną rzodkiew, przykrywamy 2 liśćmi sałaty. Całość ciasno zwijamy, dociskając dłońmi by rulon dobrze się zwinął i skleił. Kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Powtarzamy czynność z drugim rulonem.
Komentarze