• 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kimbap to tradycyjna przekąska z kuchni koreańskie, która jest naprawdę pyszna, zdrowa i zarazem bardzo sycąca. Nie jest trudny w przygotowaniu, a więc każdy może go przyrządzić w domu, by poznać namiastkę azjatyckiej kuchni.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g ryżu do sushi
    2 łyżki oleju sezamowego
    2 arkusze alg nori lub kim
    1 długa marchewka
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    1 łyżka majonezu
    6 paluszków krabowych surimi
    marynowana rzodkiew żółta w paskach
    300 g świeżych liści szpinaku
    1 ogórek gruntowy
    4 liście sałaty
Wystaw ocenę:

3.63 (16 ocen)

Zobacz również:

Sushi Maki Przekąski

Kimbap - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić i wymieszać z 2 łyżkami oleju sezamowego. Marchewkę ugotować, ostudzić i pokroić w cienkie paseczki. Tuńczyka odcedzić, wymieszać z 1 łyżką majonezu. Ogórek obrać i pokroić z cieniutkie paseczki. Szpinak blanszujemy przez 2 minuty we wrzącej osolonej wodzie, odsączamy.
  • 2. Na desce kładziemy arksz alg błyszcząca stroną do deski. Za pomocą łyżki na arkuszu alg rozprowadzamy cienko ryż, pozostawiając puste brzegi z dołu i z góry arkusza. Około 2 cm od dołu arkusza układamy w poziomej linii przygotowany szpinak, tuńczyka, marchew i ogórek w paseczkach, paluszki surimi, marynowaną rzodkiew, przykrywamy 2 liśćmi sałaty. Całość ciasno zwijamy, dociskając dłońmi by rulon dobrze się zwinął i skleił. Kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Powtarzamy czynność z drugim rulonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować