Bitki wieprzowe w sosie własnym

  • wyświetlono: 9968 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Klasyka polskiej kuchni, a przede wszystkim smak dzieciństwa.

Hrabina w kuchni
  • 4 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

1/2 kg schabu bez kości
1 cebula
2 ząbki czosnku
liść laurowy
ziele angielskie
olej do smażenia
sól
pieprz
mąka do zagęszczenia sosu

Sposób przygotowania przepisu:

Bitki wieprzowe w sosie własnym

  • 1. Schab pokroić w cienkie 1-1,5 cm plastry. Rozbić. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać olej i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Cebulę i czosnek pokroić, zeszklić, dodać do mięsa. Całość zalać wodą (lub bulionem), tak aby przykryć mięso. Dodać ziele angielskie i liść laurowy oraz doprawić do smaku. Dusić pod przykryciem przez ok.1 godz. (aż mięso będzie kruche). Pod koniec duszenia zagęścić mąką. Aby uzyskać bardziej kremowy sos można dodać trochę śmietany.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsocebulabitkiwieprzowinaobiadmieso z sosembitki schabowekruche mięso

Komentarze

Podobne przepisy

Bitki wieprzowe w sosie cebulowym

Dodane przez: bogusia82

Bitki wieprzowe w sosie cebulowym

Bardzo lubię takie mięso, robię...

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Dodane przez: boberkowa

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Znakomity przepis dla zapracowanych...


Bitki wieprzowe w sosie ziołowym

Dodane przez: Martyna1991

Bitki wieprzowe w sosie ziołowym

Kruche ,soczyste mięso w aromatycznym...

BITKI WOŁOWE W SOSIE WŁASNYM

Dodane przez: Magda_Z

Bitki wołowe w sosie własnym

Dla tych, którym znudziły się już...

Bitki w sosie własnym

Dodane przez: RedakcjaPP

Bitki w sosie własnym

Smakowały każdemu, kto ich skosztował.

image-1mv9qvb

Dodane przez: anulka3010

Szynka wieprzowa w sosie własnym

Danie powstało z braku pomysłu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE