Bitki cielęce w potrawce

4.5 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Cielęcina jest lekkostrawna i delikatna. W potrawce ogórkowej (z mrożonki) wspaniale smakuje. Danie to robię przeważnie od święta, na różne uroczystości rodzinne. Moi domownicy i goście są zachwyceni!

Składniki:

  • ● 50 dag cielęciny (udźca, górki)
    ● cebula
    ● mrożona zupa ogórkowa z ziemniakami i koperkiem
    ● kieliszek białego wytrawnego wina
    ● 10 dag śmietany kremówki
    ● 4 łyżki oliwy
    ● 2-3 łyżki mąki
    ● 1-2 łyżki soku z cytryny
    ● sól
    ● świeżo zmielony pieprz
    ● koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bitki cielęce w potrawce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy.
    Oprószamy solą, pieprzem
    i mąką, smażymy 3-4
    min na 2 łyżkach gorącej oliwy
    razem z posiekaną cebulą. Mięso odwracamy na drugą
    stronę i smażymy jeszcze 2-3
    minuty, po czym razem z cebulą
    zdejmujemy z patelni.
  • 2. Na patelnię wlewamy 2 łyżki
    oliwy, rozgrzewamy. Wsypujemy
    mrożoną zupę ogórkową.
    Podsmażamy, ciągle mieszając.
    Podlewamy warzywa winem
    i dusimy na wolnym ogniu
    8-10 minut.
  • Bitki cielęce w potrawce 3. Usmażone bitki przekładamy
    na patelnię, mieszamy
    z podduszonymi warzywami.
    Dodajemy śmietanę. Doprawiamy
    solą, pieprzem i sokiem
    z cytryny do smaku. Potrawę
    zagotowujemy, posypujemy
    koperkiem i podajemy.

Porady

● Jeśli w mrożonce jest koperek, można zrezygnować z posypania nim gotowej potrawy. ● Bitki w potrawce można podać z ziemniakami, ale świetnie też smakują z pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cielęcina

Notka redakcyjna

PP_01-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować