Jest to słodka przekąska, która nadaje się na każdą okazję. Kruche ciasto w połączeniu ze słodkim kremem z białej czekolady oraz kwasowością owoców jest idealnym połączeniem smaków.
60 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
150 g masła
4 łyżki cukru pudru
1 jajko
1 łyżka zimnego mleka
szczypta soli
Krem:
330 ml śmietany 30%
200 g białej czekolady
2 śmietan-fixy
Dodatkowo:
borówki, maliny, truskawki, mandarynki, kiwi
cukier puder do posypania
Tartaletki z kremem z białej czekolady i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść kruche ciasto ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, wykrawać koła (za pomocą foremki lub szklanki) odrobinę większe od średnicy foremki do tartaletki. Foremki wykleić ciastem, ciasto nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Ostudzić.
2.Śmietankę 30% podgrzać w garnuszku, rozpuścić w niej rozdrobnioną białą czekoladę. Powstałą masę dokładnie schłodzić w lodówce minimum 6 godzin lub zostawić w lodówce na noc. Następnie ubić krem dodając do masy śmietan-fixy.
3.Upieczone tartaletki napełnić kremem, ułożyć owoce według uznania i posypać cukrem pudrem.
Komentarze