Tartaletki z kremem z białej czekolady i owocami

4.8 (5 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Jest to słodka przekąska, która nadaje się na każdą okazję. Kruche ciasto w połączeniu ze słodkim kremem z białej czekolady oraz kwasowością owoców jest idealnym połączeniem smaków.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki
    150 g masła
    4 łyżki cukru pudru
    1 jajko
    1 łyżka zimnego mleka
    szczypta soli

    Krem:
    330 ml śmietany 30%
    200 g białej czekolady
    2 śmietan-fixy

    Dodatkowo:
    borówki, maliny, truskawki, mandarynki, kiwi
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Tartaletki Tarta z owocami

Tartaletki z kremem z białej czekolady i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, wykrawać koła (za pomocą foremki lub szklanki) odrobinę większe od średnicy foremki do tartaletki. Foremki wykleić ciastem, ciasto nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Ostudzić.
  • 2. Śmietankę 30% podgrzać w garnuszku, rozpuścić w niej rozdrobnioną białą czekoladę. Powstałą masę dokładnie schłodzić w lodówce minimum 6 godzin lub zostawić w lodówce na noc. Następnie ubić krem dodając do masy śmietan-fixy.
  • 3. Upieczone tartaletki napełnić kremem, ułożyć owoce według uznania i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować