Ciasto Marcinek

4.18 (17 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Typowe ciasto z regionu podlasia, składające się z wielu cieniutkich placków kruchego ciasta przełożonych kremem śmietanowym.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto (15 cienkich blatów):
    125 g masła
    90 g cukru
    1 jajko
    1 żółtko
    1/2 szklanki śmietany 18%
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    16 g cukru wanilinowego
    400 g mąki pszennej

    Krem śmietankowy:
    1200 ml śmietany 30%
    400 g śmietany 18%
    3/4 szklanki cukru pudru
    sok wyciśnięty z 1 cytryny
    16 g cukru wanilinowego

    Dodatkowo:
    do dekoracji boków i wierzchu tortu pokruszone herbatniki oraz kakao do oprószenia dekoracji
Wystaw ocenę:

4.18 (17 ocen)

Ciasto marcinek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto Marcinek 1. Przygotować ciasto:
    Śmietanę wymieszać z sodą oczyszczoną, odstawić na chwilę (zacznie ‚pracować’, dwukrotnie zwiększy swoją objętość).
    Masło, cukier i cukier wanilinowy umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodawać jajko, następnie żółtko, nie przerywając ucierania. Dodać śmietanę z sodą, następnie mąkę, sól i zmiksować do połączenia, następnie zagnieść ręcznie.
    Zagniecione ciasto podzielić równo na 15 części. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą kulkę ciasta rozwałkować cieniutko po całym dnie formy.
    Piec kolejno w temperaturze 190ºC przez około 8 – 10 minut, do zarumienienia. Wystudzić.
  • 2. Przygotować krem:
    W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę, kwaśną śmietanę i cukier. Ubić do powstania gęstego kremu. Pod sam koniec ubijania dodać sok z cytryny.
  • 3. Na paterze układać wystudzone placki, jeden po drugim i przekładać je kremem (po 2 łyżki kremu na każdą warstwę). Po przełożeniu wszystkich placków na wierzch tortu (nieposmarowany blat) położyć spod od tortownicy, a na Ty coś cięższego,np. ceramiczną miseczkę i odstawić ciasto na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie usunąć obciążenie, na bokach i wierzchu tortu rozprowadzić pozostały krem. Boki i wierzch tortu oprószyć okruszkami biszkoptu lub herbatników, na wierzchu udekorować kakao. Wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana 30% Śmietana 18%

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować