Ciasto marcinek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto:
Śmietanę wymieszać z sodą oczyszczoną, odstawić na chwilę (zacznie ‚pracować’, dwukrotnie zwiększy swoją objętość).
Masło, cukier i cukier wanilinowy umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodawać jajko, następnie żółtko, nie przerywając ucierania. Dodać śmietanę z sodą, następnie mąkę, sól i zmiksować do połączenia, następnie zagnieść ręcznie.
Zagniecione ciasto podzielić równo na 15 części. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą kulkę ciasta rozwałkować cieniutko po całym dnie formy.
Piec kolejno w temperaturze 190ºC przez około 8 – 10 minut, do zarumienienia. Wystudzić.
2.Przygotować krem:
W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę, kwaśną śmietanę i cukier. Ubić do powstania gęstego kremu. Pod sam koniec ubijania dodać sok z cytryny.
3.Na paterze układać wystudzone placki, jeden po drugim i przekładać je kremem (po 2 łyżki kremu na każdą warstwę). Po przełożeniu wszystkich placków na wierzch tortu (nieposmarowany blat) położyć spod od tortownicy, a na Ty coś cięższego,np. ceramiczną miseczkę i odstawić ciasto na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie usunąć obciążenie, na bokach i wierzchu tortu rozprowadzić pozostały krem. Boki i wierzch tortu oprószyć okruszkami biszkoptu lub herbatników, na wierzchu udekorować kakao. Wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.
Komentarze