Flaczki cielęce po zamojsku

  • wyświetlono: 14201 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Flaczki to kolejne z ulubionych dań kuchni polskiej. Robimy dość często w różnych wersjach. Tym razem po zamojsku, ale z flaczkami cielęcymi.

DSC_1166
  • 6 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

1 kg gotowych flaczków cielęcych
500 g wołowiny – szponder
2 marchewki
1 pietruszka w korzeniu
1/2 małego selera
1 średnia cebula
2 łyżki smalcu (czystego, bez skwarek i przypraw)
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 łyżki koncentratu pomidorowego (ekologicznego)
sól
świeżo mielony pieprz
2 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
1/4 startej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki do kawy mielonego imbiru
2 łyżki słodkiej mielonej papryki
szczypta pieprzu kajeńskiego
2 czubate łyżki majeranku

Sposób przygotowania przepisu:

Flaczki cielęce po zamojsku

  • Flaczki cielęce po zamojsku1. Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem , odcedziłem , przelałem zimną wodą , gotowanie powtórzyłem.
    Do garnka wlałem zimną wodę, włożyłem szponder, 2 liście laurowe i gotowałem powoli jak rosół do miękkości wołowiny, aby smaki z mięsa przeszły do wywaru.
    Mięso wyjąłem z rosołu, ostudziłem, po oddzieleniu od kości, pokroiłem w paski.

    Przygotowane flaki wrzuciłem do wywaru i powoli gotowałem do miękkości.

    Kiedy flaki się gotowały, obrałem marchew, pietruszkę i seler. Starłem na tarce na dużych oczkach. Obrałem cebulę i pokroiłem w kostkę.

    Do miękkich flaków wrzuciłem pokrojone korzenie i gotowałem, aż warzywa będą miękkie
    Dodałem pokrojoną wołowinę.

    Cebulę przysmażyłem kilka minut na smalcu, dodałem 2 czubate łyżki mąki i zrobiłem zasmażkę.

    Podczas smażenia zasmażki mieszałem ją, żeby się nie przypaliła od spodu. Gdy zasmażka się zezłociła rozprowadziłem ją zimną wodą (powinna wystarczyć 1 szklanka) i dokładnie wymieszałem, żeby nie porobiły się grudy. Cały czas powoli podgrzewałem i dokładnie mieszałem.

    Gotową zasmażkę dodałem porcjami do gotujących się flaków i dokładnie wymieszałem.

    Dodałem sól, świeżo tartą gałkę muszkatołową, odrobinę imbiru, 2 łyżki słodkiej mielonej papryki, 2 ziarna dokładnie roztartego ziela angielskiego, mielony czarny pieprz i pieprz kajeński do smaku oraz koncentrat pomidorowy.
    Gotowałem powoli ok. 10 minut, żeby flaki nieco zgęstniały.

    Wyłączyłem ogień, dodałem 2 czubate łyżki roztartego w dłoniach majeranku. Podałem z bułką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zupacielęcinakuchnia regionalnaFLACZKI

Komentarze

Podobne przepisy

Niby flaczki z kurczaka

Dodane przez: joanna30

Niby flaczki z kurczaka

Jest to propozycja dla tych, którzy...

FLACZKI WOŁOWO-DROBIOWE

Dodane przez: ircia

FLACZKI

SĄ ZNAKOMITE,UWIELBIANE ZWŁASZCZA...

Flaczki drobiowe

Dodane przez: Czarek

Flaczki drobiowe

Bardzo smaczne flaczki ugotowane...

FLACZKI DROBIOWE

Dodane przez: Barbara Ornat

FLACZKI DROBIOWE

Flaczki z mięsa drobiowego.

Flaczki

Dodane przez: lucyna19

Tradycyjne flaczki

Tradycyjne flaczki to ulubiona...

Flaczki z żołądków drobiowych

Dodane przez: Gosia Kowalczyk

Flaczki z żołądków drobiowych

Przeważnie flaczki gotuje się z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE