Sernik z masą krówkową i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka zmielić w blenderze, dodać rozpuszczone masło. Wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Formę 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową rozprowadzić równomiernie na dnie formy.
Piekarnik nagrzać do 170°C. Spód z ciasteczek podpiec około 10minut, wyjąć i pozostawić do przestygnięcia.
2.Przygotować masę serową. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i dokładnie wymieszać do momentu połączenia się składników. Uważać by nadmiernie nie napowietrzać masy.
3.Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra - dół), piętro niżej wstawić głęboka blachę z wcześniej zagotowanym wrzątkiem, ponieważ sernik musi piec się na parze. Piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec około 70 minut.
Powierzchnia ciasta powinna być ścięta, można to sprawdzić delikatnie patyczkiem. Po upieczeniu sernik wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Włożyć do lodówki na noc, dopiero wtedy sernik uzyska pożądana konsystencję.
4.Na sernik rozsmarować masę krówkową i ozdobić migdałami według uznania.
Komentarze