Sernik z masą krówkową i migdałami

4.33 (3 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik pieczony na parze, zawsze wychodzi idealnie. Jego delikatna, kremowa konsystencja zachwyca każdego, kto go spróbuje.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    200g ciasteczek kakaowych
    100g masła

    Masa serowa:
    1kg sera w wiaderku na sernik
    200g cukru
    2 łyżki cukru wanilinowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    4 jajka
    200ml śmietany 30%
    1/2 puszki masy krówkowej
    migdały w płatkach
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik z masą krówkową i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka zmielić w blenderze, dodać rozpuszczone masło. Wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Formę 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową rozprowadzić równomiernie na dnie formy.
    Piekarnik nagrzać do 170°C. Spód z ciasteczek podpiec około 10minut, wyjąć i pozostawić do przestygnięcia.
  • 2. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i dokładnie wymieszać do momentu połączenia się składników. Uważać by nadmiernie nie napowietrzać masy.
  • 3. Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra - dół), piętro niżej wstawić głęboka blachę z wcześniej zagotowanym wrzątkiem, ponieważ sernik musi piec się na parze. Piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec około 70 minut.
    Powierzchnia ciasta powinna być ścięta, można to sprawdzić delikatnie patyczkiem. Po upieczeniu sernik wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Włożyć do lodówki na noc, dopiero wtedy sernik uzyska pożądana konsystencję.
  • 4. Na sernik rozsmarować masę krówkową i ozdobić migdałami według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser z wiaderka Masa krówkowa Płatki migdałowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować