Czosnek marynowany w oleju i ziołach

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Taki czosnek idealnie sprawdzi się do wielu mięs a tak że kiełbaski z grilla, nam bardzo smakuje tak przygotowany czosnek w suszonych pomidorach z bazylią, rozmarynem, kolorowym pieprzem oraz papryką wędzoną ostrą. Olej z ziołami możemy wykorzystać do różnych sałatek.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kilka główek czosnku
    olej rzepakowy kujawski
    kilka kulek kolorowego pieprzu
    szczypta papryki wędzonej ostrej
    1/2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
    1/2 łyżeczki rozmarynu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dodatki

Czosnek marynowany w oleju i ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czosnek 1. Czosnek obrać i wrzucić do małych czystych i suchych słoiczków. Olej podgrzać w garnku, do każdego słoiczka niezależnie ile ich mamy wsypujemy zioła czyli po szczypcie papryki ostrej w proszku, ok 4-5 kulek ziarna pieprzu kolorowego na słoiczek, po 1/2 łyżeczki rozmarynu oraz suszone pomidory. Całość zalewamy gorącym olejem i szczelnie zakręcamy.
  • pasteryzacja 2. Słoiczki wstawiamy do garnka z gorącą wodą i pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania.
  • 3. Zimne słoiczki wynosimy do chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek marynowany Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować