REKLAMA

Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki - w słoiki

wyświetlono: 186266 | dodany do książki kucharskiej: 34 | polecenia: 2

Moja mama dostała ten przepis rok temu i wszystkim przypadł do gustu. Nawet mój mąż go uwielbia, a nie lubi cukinii :) świetny dodatek do kiełbasy z grilla, patelni lub mikrofali, ale także innych mięs. Można też podawać go jak leczo, ale zimą - z podpieczoną kiełbasą :)

opublikowany: 11.08.2014
Udostępnij Pinterest
  • 12 godz.

Składniki:

  • Składniki na +/- 5 litrów sosu:
    3 kg młodej cukinii (najlepiej do średnicy do 5-6 cm)
    1 kg papryki czerwonej
    1 kg cebuli
    1 i 1/2 szkl. octu 10% (najlepszy z Parczewa)
    1 i 1/2 szkl. cukru
    4 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki przyprawy do spaghetti / do dań kuchni włoskiej
    2 łyżki bazylii
    2 łyżki soli
    1 łyżka ostrej papryki
    1 łyżka słodkiej papryki
    1 łyżka curry
    Ewentualnie do smaku: pieprz i sól
Ocena:

(średnia 4.59 z 229 głosów)

Jak zrobić Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki - w słoiki?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w ćwierć plasterki (nie obieramy). Paprykę kroimy w kostkę lub paseczki. Cebulę drobno siekamy.
    Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski, zasypujemy solą, aby puściły sok (przynajmniej 2 razy mieszamy). Odstawiamy na około 8 godzin (może być na noc).
  • 2. Gotujemy zalewę z octu i cukru.
    Warzywa odcedzamy z wytworzonego soku, przekładamy do dużego garnka, wlewamy zalewę i gotujemy około 25 minut na średnim ogniu.
  • 3. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut na wolnym ogniu.
  • 4. Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, dokładnie wycieramy gwint, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

    Można (ale nie trzeba) krótko pasteryzować. Ja pasteryzuję.

Porady

Paprykę ostrą można zastąpić świeżymi papryczkami czili (około 4 sztuki). Papryki ostrej można dodać mniej - w zależności jak kto lubi, z tej porcji wychodzi dość ostre. Sos można zblenderować - my akurat wolimy kawałki warzyw :) Ja nie doprawiałam dodatkowo solą i pieprzem - smak był w sam raz.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anna lasocka anna lasocka

Sos słodko-kwaśny do słoików

Przepis dostałam od znajomej jest fantastyczny.

kategoria: Przetwory Sosy sos słodko-kwaśny opublikowany: 08.09.2013 | wyświetlono: 123891 Książki kucharskie: 39 | Polecenia: 1
Dodane przez: 2milutka IMG_20190918_121058

Sos słodko-kwaśny z papryki

Tak przygotowany sos słodko-kwaśny z papryki doskonale pasuje do marynowanych czy pieczonych tłustych mięs....

kategoria: Sosy Dodatki opublikowany: 11.06.2014 | wyświetlono: 1615 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: izamendrala izamendrala

sos słodko- kwaśny

jako dodatek do ryżu lub spagetti

kategoria: Sosy sos słodko-kwaśny opublikowany: 21.08.2014 | wyświetlono: 2963 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: bieniaszka bieniaszka

Sos słodko - kwaśny

Może to nie pora na przetwory ale mam nadzieję że się komuś przyda. Idealny do spaghetti.

kategoria: Przetwory Sosy opublikowany: 11.02.2013 | wyświetlono: 21118 Książki kucharskie: 32 | Polecenia: 2
Dodane przez: Skotka IMG_4402

Sos słodko - kwaśny

Sos ten wykorzystuję na wiele sposobów, między innymi do dań z ryżu, makaronu lub ziemniaków

kategoria: Przetwory Sosy opublikowany: 28.03.2014 | wyświetlono: 5423 Książki kucharskie: 27 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE