Uwielbiam tą sałatkę, zwłaszcza w połączeniu z ziemniaczkami i mielonym lub schabowym ;) ale równie dobrze smakuje mi na kolację z chrupiącą bagietką :)
Składniki:
2 kg białej kapusty
2 kg marchewki
1 kg czerwonej papryki
1 kg cebuli
Sałatka z kapusty, marchewki i papryki na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć, obrać a paprykę pozbawić nasion. Kapustę poszatkować, cebulę i paprykę pokroić w cienkie paseczki a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać.
Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać warzywa. Odstawić na noc.
Na drugi dzień warzywa jeszcze raz wymieszać i nałożyć do słoików. zakręcić i pasteryzować ok 15 minut. Po całkowitym ostygnięciu przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Z podanych proporcji wyszło mi 4 słoiki 720 ml i 4 słoiki 1 l.
Komentarze