Czosnek marynowany w oliwie i ziołach

4.17 (205 ocen)

Taki czosnek możemy wykorzystać do kanapek, sałatek, przystawek. Warto czasami mieć taki słoiczek pod ręką.

Składniki:

  • kilka główek czosnku
    oliwa z oliwek
    papryczka chili świeża lub suszona
    zioła prowansalskie, rozmaryn, tymianek - mogą być świeże (ok łyżeczki na słoiczek)
    kilka kulek kolorowego pieprzu
Wystaw ocenę:

4.17 (205 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Czosnek marynowany w oliwie i ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obrać i włożyć do wyparzonych słoiczków. Papryczkę pokroić lub połamać jeżeli jest suszona i włożyć do ząbków czosnku. Do każdego słoiczka (niezależnie ile ich mamy) dodajemy zioła po 1 łyżeczce i po kilka kulek pieprzu w ziarenkach. Całość zalewamy oliwą i zakręcamy.
  • 2. Słoiczki pasteryzujemy ok 20-25 min, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.

Porady

Oliwę z czosnku można wykorzystać do sałat, do suszonych pomidorów, do makaronów po włosku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować