Czosnek marynowany

4.5 (149 ocen)

  • 60 min

Marynowany czosnek bardzo lubią moi domownicy, używamy jako dodatek do mięs na zimno.

  • 60 min

Składniki:

  • 50 dkg czosnku
    1/2 łyżeczki suchego estragonu (na 1 słoiczek 200g)
    bazylia suszona
    oliwa ( 1/2 łyżeczki na jeden słoiczek200g)
    gorczyca
    Zalewa:
    1/2 l wody
    6 łyżek octu winnego
    2 płaskie łyżeczki soli
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Czosnek marynowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek oczyścić , oddzielić ząbki, sparzyć wrzątkiem a następnie przelać zimną wodą. Na dno słoika wsypać 1/2 łyżeczkę estragonu, bazylię i kilka ziarenek gorczycy i wypełnić słoiki czosnkiem.
    Wodę , ocet, sól , cukier zagotować, wystudzić . Zalać słoiki z czosnkiem. Do każdego słoiczka wlać 1/2 łyżeczki oliwy. Zakręcić słoiczki, pasteryzować około 15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować