Ciasto drożdżowe z węgierkami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczne ciasto drożdżowe z dodatkami, niezbyt słodkie, w sam raz na podwieczorek lub piknik.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • na ciasto
    50 g drożdży
    4 żółtka
    500 g mąki
    ¾ szklanki ciepłego mleka
    100 – 150 g cukru
    100 dag roztopionego masła
    1/3 laski wanilii – wydrążony miąższ (opcjonalnie)
    szczypta soli
    na kruszonkę:
    50 g mąki
    50 g masła
    50 g cukru pudru
    ponadto:
    1kg węgierek
    masło do wysmarowania formy

    Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Ciasto drożdżowe z węgierkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuścić drożdże w mleku z łyżką cukru i łyżką mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
    Żółtka zmiksować z pozostałym cukrem i wanilią.
    Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, dodać masę żółtkową i wyrobić ciasto ręką, pod koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło.
    Przykryć miskę i odstawić do wyrośnięcia.

    Wszystkie składniki kruszonki wymieszać w miseczce, aż powstaną grudki wielkości grochu.
    Węgierki przekroić na pół i usunąć pestki.
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć do foremki wysmarowanej wewnątrz masłem, wierzch posmarować roztrzepanym białkiem, ułożyć na wierzch połówki węgierek (skórką do dołu) i posypać równomiernie kruszonką.
    Gdy ciasto ponownie wyrośnie (czyli podwoi swoją objętość) wstawić do pieczenia w temp. 180°C, 30-40 min.

Porady

Zamiast węgierek można dodać inne ulubione owoce lub powidła. Do kruszonki część mąki można zastąpić mielonymi orzechami. Wanilię można zastąpić 1 łyżeczką cukru waniliowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka pszenna Śliwki węgierki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować