Pyszne tradycyjne ciasto drożdżowe z kruszonką idealne na różne okazje najlepiej smakuje z ulubionym dżemem i kubkiem mleka
20 min
Dla 10 osób
Składniki:
Składniki na dużą blachę
0,5 litra lekko ciepłego mleka
140 g cukru
2 opakowania po 7 g suchych drożdży
2 żółtka
1 całe jajko
1 kg mąki
130 g roztopionego masła
Szczypta soli
Cukier waniliowy
Skórka otarta z cytryny i pomarańczy
Ciasto drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do misy przesiej mąkę, zrób zagłębienie wsyp cukier, cukier waniliowy, suche drożdże i szczyptę soli, wlej ciepłe mleko i zacznij wyrabiać ciasto, następnie dodaj żółtka, jajko i skórkę z cytryny i pomarańczy. Ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem wyrób elastyczne ciasto około 10 minut.
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Ciasto wyjmij na opruszoną mąka stolnicę rozwałkuj na wielkość blachy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut żeby odpoczęło.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę.
Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st , piecz około 35 minut.
Porady
Zamiast suchych drożdży możesz użyć drożdży piekarniczych.
Komentarze