Ciasto drożdżowe z kruszonką

4.5 (6 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób

Pyszne tradycyjne ciasto drożdżowe z kruszonką idealne na różne okazje najlepiej smakuje z ulubionym dżemem i kubkiem mleka

  • 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki na dużą blachę
    0,5 litra lekko ciepłego mleka
    140 g cukru
    2 opakowania po 7 g suchych drożdży
    2 żółtka
    1 całe jajko
    1 kg mąki
    130 g roztopionego masła
    Szczypta soli
    Cukier waniliowy
    Skórka otarta z cytryny i pomarańczy

    Kruszonka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    Cukier waniliowy
    0,5 kostki masła

    1 roztrzepane jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (6 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka

Ciasto drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy przesiej mąkę, zrób zagłębienie wsyp cukier, cukier waniliowy, suche drożdże i szczyptę soli, wlej ciepłe mleko i zacznij wyrabiać ciasto, następnie dodaj żółtka, jajko i skórkę z cytryny i pomarańczy. Ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem wyrób elastyczne ciasto około 10 minut.
    Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
    Ciasto wyjmij na opruszoną mąka stolnicę rozwałkuj na wielkość blachy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut żeby odpoczęło.

    Z podanych składników zagnieść kruszonkę.
    Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st , piecz około 35 minut.

Porady

Zamiast suchych drożdży możesz użyć drożdży piekarniczych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować