REKLAMA

Mięciutkie i puszyste jagodzianki z kruszonką

wyświetlono: 745 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Są łatwe, pyszne, bardzo puszyste i zachowują świeżość przez długi czas. Zapraszam!

opublikowany: 22.07.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 45 min
  • Łatwy

Składniki:

  • * z tych proporcji wyszło mi około 15 sztuk

    800g mąki pszennej tortowej + trochę do podsypania

    60g świeżych drożdży

    70g rozpuszczonego i ostudzonego masła

    3 jajka

    3/4 szklanki cukru

    cukier waniliowy

    1,5 szklanki ciepłego mleka



    nadzienie

    około 250g jagód

    2-3 łyżki cukru

    3 łyżki bułki tartej



    kruszonka

    2 łyżki masła

    2 łyżki cukru

    mąka



    dodatkowo

    jajko do posmarowania bułeczek
Ocena:

(średnia 4.67 z 3 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski dajemy drożdże, ok 2 łyżki cukru, ciepłe mleko-wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy kilka łyżek maki-mieszamy i odkładamy do napuszenia.

    Jajka mieszamy z resztą cukru.

    Do wyrośniętych drożdży dodajemy cukier waniliowy, jajka z cukrem-wszystko mieszamy. Przesiewamy mąkę, dodajemy ostudzone, rozpuszczone masło-mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto jeśli się klei można troszkę podsypać mąką, ale trzeba je bardzo dobrze wyrobić, tak by odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy i odkładamy do wyrośnięcia.

    Jagody dajemy do miski, dodajemy cukier i bułkę tartą-mieszamy.

    Składniki na kruszonkę dajemy do miski, czyli mało, cukier i mąka-ile zabierze.

    Wyrośnięte ciasto przerabiamy, urywamy kawałek, rozpłaszczamy na dłoni, dajemy nadzienie i dokładnie sklejamy.
    Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Smarujemy je rozbełtanym jakiem i posypujemy kruszonką.

    Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy ok 20 minut na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Magda_Z indeks

Puszyste jagodzianki

Wyśmienite w smaku.

kategoria: bułki drożdżówka jagodzianki Desery opublikowany: 16.09.2013 | wyświetlono: 1465 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE