Mienta

Mienta

O mnie:

Kocham gotowanie, pieczenie i fotografię. We wszystkich tych czynnościach jestem totalną amatorką ale staram się jak mogę aby przekazać na zdjęciach to jak smaczne są moje potrawy ;) Prowadzę bloga na którego serdecznie zapraszam :) www.mientablog.com

Liczba punktów za aktywność
554
Liczba obserwujących
45

Wyślij wiadomość
Szakszuka pomidorowo-pomarańczowa z quinoa
Użytkownik Mienta w dniu 01.09.2018 00:16 opublikował przepis :

Szakszuka pomidorowo-pomarańczowa z quinoa

Ostatnio stwierdziłam, że skoro niejednokrotnie przyrządzam sos pomidorowo-pomarańczowy, to dlaczego by nie wykorzystać tego pomysłu i w tym daniu. To był sytrzał w dziesiątkę! Zdecydowanie najlepsza wersja szakszuki jaką jadłam.

Ekspresowe kulki daktylowo-orzechowe
Użytkownik Mienta w dniu 01.09.2018 00:12 opublikował przepis :

Ekspresowe kulki daktylowo-orzechowe

Daktylowo-orzechowe kuleczki przyrzadzam zazwyczaj, gdy nachodzi mnie nagła ochota na zjedzenie czegoś bardzo słodkiego. Kulki naprawdę zapewniają zastrzyk energii, więc świetnie nadają się do zabrania do pracy, szkoły bądź w podróż, czy na wycieczkę rowerową.

Ziemniaczane pączki z posypką cynamonowo-pomarańczową
Użytkownik Mienta w dniu 01.09.2018 00:07 opublikował przepis :

Ziemniaczane pączki z posypką cynamonowo-pomarańczową

Ziemniaczane pączki wychodzą bardzo delikatne i nieco bardziej wilgotne w środku, niż tradycyjne. Ich zaletą jest szybkie przygotowanie, ponieważ ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia. Za sprawą ciepłych ziemmiaków, krążki ciasta wyrastają już w czasie rozgrzewania oleju. Ja nie przepadam za nadziewanymi pączkami, więc postanowiłam podać je z cukrową posypką o smaku cynamonu i pomarańczy.

Słodka tarta z kapustą kiszoną, dynią i cynamonem
Użytkownik Mienta w dniu 01.09.2018 00:03 opublikował przepis :

Słodka tarta z kapustą kiszoną, dynią i cynamonem

Tak, słodka :) Połączenie początkowo może wydawać się dziwne, ale czy ktoś z Was nie jadł surówki z kiszonej kapusty i słodkich jabłek? Wszystko da się połączyć, tylko trzeba zrobić to umiejętnie :)

Kluski na parze z jagodami
Użytkownik Mienta w dniu 31.08.2018 23:56 opublikował przepis :

Kluski na parze z jagodami

Kluski na parze, pampuchy, buchty, parowańce, wiele nazw, jeden smak-smak dzieciństwa. Pulchne, gotowane na parze drożdżówki z jagodami podałam z jogurtem kokosowym. Wyglądają niemal jak jagodzianki, a można by rzec, że są nieco odchudzoną wersją tych tradycyjnych bułeczek. Nie zawierają masła, kruszonki i mają jedynie łyżkę cukru w cieście. Dodatkowo przyrządza się je o wiele szybciej, bo ciasto rośnie ekspresowo.

Biała papryka nadziewana bryndzą i tuńczykiem
Użytkownik Mienta w dniu 31.08.2018 23:50 opublikował przepis :

Biała papryka nadziewana bryndzą i tuńczykiem

Sezonowa papryka nadziewana bryndzą i tuńczykiem. Podana na ostro stanowi prosty sposób na pyszny obiad lub kolację. Ja podałam ją z hummusem z bobu, ale można wykorzystać inny ulubiony sos lub dip.

Jagodzianki
Użytkownik Mienta w dniu 25.02.2016 21:36 opublikował przepis :

Jagodzianki

To mój ulubiony przepis z którego bułeczki wychodzą wilgotne i zarazem puszyste. Dzięki dodatkowi mąki kokosowej, podczas pieczenia z owoców nie wypływa tak dużo soku jak normalnie a dodatek cynamonu dodaje jeszcze piękniejszego zapachu.