Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

4.69 (268 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

deser idealny do kawy, herbaty, a także do dżemu i kremu czekoladowego... a cóż to takiego? Ukochana, prosta, klasyczna drożdżówka z rodzynkami i kruszonką.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży
    6 łyżek cukru
    3 szklanki mąki pszennej
    duża szczypta soli
    200 ml letniego mleka
    1 jajko
    1 jajko z odrobiną mleka do posmarowania drożdżówek
    80 g rodzynek

    Kruszonka:

    1 łyżka zimnego masła
    3 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.69 (268 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery

Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zaczyn 1. Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem, wlewamy letnie mleko i pod przykryciem pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozmącone jajko i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Całość mieszamy hakiem na niskich obrotach do momentu, aż ciasto będzie elastyczne. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1,5 godz.
  • ciasto 2. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy razem ze sparzonymi rodzynkami i wkładamy do 2 foremek na keks, ponownie przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut. Składniki na kruszonkę wyrabiamy ze sobą do momentu, aż nie powstaną grudki.
  • ciasto 3. Wyrośnięte ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy w 170*C w termoobiegu przez ok 45 minut.

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2014/08/ciasto-drozdzowe-z-rodzynkami-i.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować