Chleb mieszany, na serwatce

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Doskonały na śniadanie

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Zakwas;
    5 Czubatych łyżek mąki żytniej
    2 i Pół szklanki letniej wody
    Chleb;
    Szklanka zakwasu
    3 szklanki serwatki ( może być też letnia woda)
    6 szklanek mąki pszennej
    3 szklanki mąki żytniej
    5 dag drożdży
    Łyżka soli
    Garnek rzymski do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb mieszany, na serwatce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierwszego dnia. Do słoika o pojemności 1l wlewamy pół szklanki wody i dodajemy czubata łyżkę mąki. Przykrywamy gaza i zostawiamy w cieple do następnego dnia. Co dzień powtarzamy czynności aż zakwas będzie miał lekko kwaskowym zapach.
    Szklanka zakwasu, 2 szklanki serwatki, drożdże i 3 szklanki mąki żytniej dokładnie mieszamy i stawiany w cieple do wyrośnięcia. ( około pół godziny). Po tym czasie dodajemy sól, resztę serwatki i pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto i stawiany do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Wykładamy na stolnicę, formujemy 2 bochenki, wkładamy do wysmarowanych tłuszczem rzymskich garnków lub zwykłej blaszki . Odstawiamy do wyrośnięcia. Około 15 minut. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopniach przez ok 1 h.

Porady

Jeśli chleb pieczemy w rzymskim garnku, wstawiamy chleby do letniego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy ok 1.20 h

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować