Chleb mieszany, na serwatce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierwszego dnia. Do słoika o pojemności 1l wlewamy pół szklanki wody i dodajemy czubata łyżkę mąki. Przykrywamy gaza i zostawiamy w cieple do następnego dnia. Co dzień powtarzamy czynności aż zakwas będzie miał lekko kwaskowym zapach.
Szklanka zakwasu, 2 szklanki serwatki, drożdże i 3 szklanki mąki żytniej dokładnie mieszamy i stawiany w cieple do wyrośnięcia. ( około pół godziny). Po tym czasie dodajemy sól, resztę serwatki i pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto i stawiany do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Wykładamy na stolnicę, formujemy 2 bochenki, wkładamy do wysmarowanych tłuszczem rzymskich garnków lub zwykłej blaszki . Odstawiamy do wyrośnięcia. Około 15 minut. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopniach przez ok 1 h.
Porady
Jeśli chleb pieczemy w rzymskim garnku, wstawiamy chleby do letniego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy ok 1.20 h
Komentarze