Zakwas mieszany na serwatce

5 (1 ocen)

Taki zakwas nadaje się zarówno do przygotowania zup, jak i jako dodatek smakowy do domowego pieczywa.

Składniki:

  • woda ciepła 1 litr
    mąka żytnia pełnoziarnista 3/4 szkl.
    mąka pszenna 1/2 szkl.
    mąka owsiana do smaku
    serwatka 1/2 litra
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Zakwas mieszany na serwatce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Duży słój wymyć dokładnie i wyparzyć.
    Wsypać mąkę żytnią i zalać ciepłą wodą - wymieszać wyparzoną łyżką drewnianą. Wierzch słoika zabezpieczyć 2-3 razy złożoną gazą i gumką.
    Słoik odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce - mieszać 2-3 razy dziennie koniecznie wyparzoną na świeżo łyżką.

    Kiedy zakwas będzie już średnio kwaśny dodać serwatkę wymieszaną z mąką pszenną i owsianą - dokładnie wymieszać, obwiązać gazą i pozostawić jeszcze na 2-3 dni w temp. pokojowej.

Porady

Można dowolnie modyfikować proporcje każdej mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować